Plastiğe karşı olarak tırtıllar

Bilim insanları plastik torbaları yiyen petek güvesi tırtıllarının plastik kirliliğini azaltmak için anahtar bir rol oynayacağını belirtiyor. Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, arı kovanlarında bulunan balmumunu yiyen güvelerin larvasının plastiği ayrıştırabildiğini keşfetti.

Bu tırtıllar yaprak değil plastik yiyor. Rastlantı eseri gerçekleştirilen buluş, çevre kirliliği ile mücadelede önemli bir kilometre taşı olabilir. İspanya'da bir arıcı, kovanlarında parazit olarak yaşayan tırtılların naylon poşeti yediğini fark etti.

Santander'deki İspanya Ulusal Araştırma Konseyi'nde yapılan deneyler tırtılların plastiğe olan düşkünlüğünü ortaya koydu. Plastik yiyen tırtılların, naylon poşetleri bakterilerden onlarca kat hızlı yok ettiği görüldü. Sadece 40 dakika içinde tırtılların yediği naylon poşette delikler oluştu.

Reklam
Reklam

Bilim insanları tırtılların salgıladığı bir enzimin, plastiğin çözünme hızını büyük oranda hızlandırdığını söylüyor. Araştırmanın bir sonraki hedefi ise tırtılların plastik torbaları doğal yollar ile ayrıştırmasını sağlayan enzimleri keşfetmek. Bu buluş çevre kirliliği ile mücadelede devrim olabileceği üzerinde araştırmalar yapılmaya başlandı.