ANKARA(ANKA) – Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü önderliğinde bir araya gelen, plastik sanayicilerinden hipermarketlere kadar ambalaj kullanımı ile ilgili tüm kesimler çevreye zarar veren poşetlerin kullanımının azaltılması için güçlerini birleştirdi.
Çalışma kapsamında plastik poşetler yerine file benzeri ambalajlara geri dönülmesi, çevreye zararı olmayan alternatiflere geçilmesi, plastik poşetin paralı hale gelmesi gibi seçenekler belirlendi.
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında oluşturulan Taşıma Amaçlı Kullanılan Alışveriş Poşetlerinin Kullanımının Azaltılması Komisyonu Ankara’da bir araya geldi. Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça başkanlığında yapılan toplantıda komisyonun çalışmaları hakkında bilgi verildi.
-KAMPANYA DÜZENLENECEK-
Alışveriş poşeti kullanımının, çevresel etkilerinin azaltılmasını amaçlayan Komisyon, 30 Kasım’a kadar çalışmalarını tamamlayarak, plastik poşet kullanımının azaltılması için yol haritasını ortaya koyacak. Ardından bir yandan poşet kullanımının azaltılması için gerekli düzenlemeler yapılırken, bir yandan ülke genelinde yeni uygulamanın yerleştirilmesi için kampanya düzenlenecek.
20-25 bin ton plastik alışveriş poşeti kullanımı olduğunu belirleyen Komisyon, dünya uygulamalarını da araştırarak çeşitli seçenekler üzerinde çalışmaya başladı.
-FİLEYE DÖNÜŞ DE PARAYLA AMBALAJ ALMAK DA MÜMKÜN OLACAK-
Komisyon’un raporu ile netleşecek seçenekler içinde çevreye zararı en aza indirilmiş, geri kazanımı mümkün olan alternatif ambalajlara geçilmesi, alışveriş poşetlerinin satışının zorunlu hale getirilmesi, çok üzerinde durulmamakla birlikte poşetlerin kullanımının yasaklanması, eskiden kullanılan file örneğinde olduğu gibi tüketicinin alışverişe giderken yanında bulunacak sürekli bir ambalaj kullanması gibi örnekler bulunuyor.
Mevcut plastik poşetlerden, çevreye ve insan sağlığına zararı olmayan ambalajlara geçiş için yaşanacak dönüşümde teşvik gerekeceğini gündeme getiren sektör temsilcileri, çalışma sonucunda vergi başta olmak üzere bazı avantajlar sağlanmasını da isteyecek.
-KİMLER KATILIYOR-
Poşet kullanımının azaltılması çalışmasında bir araya gelen kurum ve kuruluşlar şöyle:
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO), Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), Sert Plastik Ambalaj Sanayicileri Derneği (SEPA), Plastik Araştırma Geliştirme Vakfı (PAGEV), Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD), Türkiye Perakendeciler Federasyonu (PERDER), TOBB Ambalaj Meclisi, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Migros, KOÇTAŞ, CarrefourSA, BİM, Korozo Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.