Plastik Şişeler Hünerli Ellerde "atık Bebek" Oluyor

Kırıkkale'de bir grup kadının, atık pet şişeleri kullanarak yöresel giysiler giydirerek yaptığı "atık bebek"ler ilgi görüyor.

Kırıkkale'de bir grup kadının, atık pet şişeleri kullanarak yöresel giysiler giydirerek yaptığı "atık bebek"ler ilgi görüyor.

Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü, Kırıkkale'ye özgü oyuncak bebek tasarımı bulunmaması düşüncesinden yola çıkarak, 2010 yılında proje hazırladı.

Proje kapsamında, 15 kadının, atık plastik şişeleri yöresel giysilerin minyatürleriyle süsleyerek hazırladığı "atık bebek"ler, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Sergi Salonu'nda sergilendi.

Reklam
Reklam

Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Ebru Ateşok, AA muhabirine, projeyle atıl kalmış iş gücünü hayata geçirmeyi ve kadınların öz güvenlerini artırmayı amaçladıklarını söyledi.

Bebekle kenti tanıtmayı da hedeflediklerini anlatan Ateşok, şöyle konuştu:

"Kentin tanıtımını yapacak bebeğin hem kolay elde edilebilir hem de israfa neden olmayan, çevreye duyarlı ham maddelerden yapılmasına karar verilmiş ve çalışmalara başlandı. Kentin yöresel kıyafetleri, belediyeler ve birçok kamu kuruluşundaki incelemelerden sonra katalog taramalarıyla belirlendi. Daha sonra çeşitli ham maddelerle denemeler yapıldı. Bu denemeler, bizi atık olarak en çok rahatsız eden ve doğada çözünmesi en zor olan plastik şişelerle çalışılması gerektiğini gösterdi. Geçen nisan ayında Kırıkkale Kadın Dayanışma ve Destekleme Derneği'ne proje olarak verilen bebeklerin yapımı tamamlandı ve sergide halkımıza sunuldu."

Ateşok, projenin, kentteki kadınların bir sanat öğrenmesinin yanında çevresinde gördüğü her atık materyali dekoratif bir ürüne dönüştürebileceğini öğrenmesi bakımından yararlı olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Atık bebek ile Kırıkkale'nin tanıtımına önemli bir materyal kazandırıldığına işaret eden Ateşok, "Kırıkkale Kadın Dayanışma ve Destekleme Derneği bir atölye açacak. Bu atölyede kursa katılan yetenekli kadınlarımız çalışabilecek. Yaptıkları ürün başına ücret alacaklar" dedi.

Kırıkkale Kadın Dayanışma ve Destekleme Derneği Başkanı Doç. Dr. Nazife Yiğit Kayhan da atık bebeğin patentini aldıklarını dile getirerek, "Atık plastik malzemelerden yapılan bebeğimize patent de aldık. Birçok ilimizden sonra Kırıkkale'nin de artık bir bebeği oldu" diye konuştu.

Muhabir: Emrah Yaşar / İsmail İçer

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: