Platform’dan “atık Tesisi” Raporu

Tavşanlı’da Çevre Platformu tarafından ilçeye yapılması planlanan tehlikeli atık bertaraf tesisinin zararları konusunda bir rapor...

Tavşanlı’da Çevre Platformu tarafından ilçeye yapılması planlanan tehlikeli atık bertaraf tesisinin zararları konusunda bir rapor hazırlandı. Öğretmenevinde bir araya gelen platform üyeleri raporu tanıttı. Öğretmenevindeki toplantıda Cumhuriyet Halk Partisi Tavşanlı İlçe Başkanı Mehmet Şentürk ile Millet Partisi Tavşanlı İlçe Başkanı Halil Özcan da yer aldı.

Burada topluluk adına bir açıklama yapan Cengiz Hava şunları söyledi:

“Tavşanlı Çobanköy’de yapılması düşünülen atık yakma tesisinin çevre, insan ve çocuk sağlığı bakımından ciddi sorunlar oluşturması beklenen bir durumdur.

Reklam
Reklam

Bilindiği gibi Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından Çobanköy yakınlarında atık yakma tesisi kurulmak isteniyor. Tesisin Çobanköy’ün 1 km kadar yakınına kurulması söz konusu. Bu tesiste Türkiye’nin dört bir yanından gelecek kimyasal atıklar yakılarak imha edilecek.

Biz de bu çerçevede Tavşanlı Çevre Topluluğu olarak bir süredir bu tesisin Tavşanlı ve Kütahya için ne gibi sorunlara yol açacağı konusunda çalışmalar yapılmakta ve uzmanlara danışarak konuyla ilgili bir rapor oluşturma gayretinde idik. Nihayet ilk raporumuzu hazırlamış durumdayız. Ne yazıkki sonuçlar çok kaygı verici olup bu tesislerin Tavşanlı ve Kütahya için çevre, insan ve çocuk sağlığı bakımından ciddi sorunlar oluşturması beklenen bir durumdur.

Bu tesisler çevreci değildir. Yakma tesisleri güya temiz çevreyi temiz tutmak iddiasıyla kurulan bir tesistir. Ama bu tesisler birçok tehlikeli maddeyi yok etmek şöyle dursun tam tersine onları açığa çıkarmaktır. Yakma tesisleri dioksin, furan gibi organik kirleticilerle kadmiyum, kurşun, cıva gibi ağır metalleri ve bundan başka 200 kadar değişik kimyasalı ve daha ismi de konmamış bir sürü maddeyi çevreye yaymaktadır. Bu maddeler ise başta kanser olmak üzere bronşit, astım gibi bir sürü sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Yine bu maddeler bağışıklık sistemini zayıflatmakta, kalp krizlerini tetiklemektedir. En çok da bu tür tesisler fetüsü, çocukları ve yaşlı insanları etkilemektedir. Çocukların zeka seviyesinin düşmesi, doğum kusurları, özürlü ve geri zekalı, hastalıklı çocukların dünyaya gelmesi gibi son derece ciddi sorunların oluşmasını bu maddeler tetikleyebilmekte veya neden olabilmektedir.”

Reklam
Reklam

Söz konusu rapora www.tavsanlicevreciler.com adlı internet sitesinden ulaşılabiliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: