Plüton 8 milyon kilometreden nasıl görünüyor?

Amerikan uzay aracı New Horizons Plüton'un çarpıcı bir görüntüsünü daha yakaladı. "Cüce gezegen" Plüton'un son fotoğrafı Salı günü gezegenden 8 milyon kilometreye yakın bir uzaklıktan elde edildi.

Amerikan uzay aracı New Horizons Plüton'un etkileyici bir görüntüsünü daha yakaladı.

"Cüce gezegen" Plüton'un son fotoğrafı Salı günü, 8 milyon kilometreye yakın bir uzaklıktan elde edildi.

New Horizons bugün 6 milyon km. uzaklığa ulaştı. Gelecek hafta ise cüce gezegene en yakın olacağı noktaya ulaşması bekleniyor.

Geçen hafta sonu uzay aracının Dünya ile iletişimi kısa bir süre boyunca kesilmişti. Son resim, bu kesintiden sonra gönderdiği ilk görüntü oldu.

Plüton'un fotoğrafta görülen yüzü, 14 Temmuz'daki ayrıntılı olarak incelenecek.

Reklam
Reklam

Bu görüntüde, Plüton'un ekvatorunun yakınında yer alan ve "balina" adı takılan büyük karanlık bölge ile 2.000 kilometrelik bir alana yayılan ve şekli kalbi andıran parlak bölge görülüyor.

New Horizons, Plüton'a en fazla yakınlaştığı noktada yüzeyden 12.500 km. yukarıda olacak. O noktada uzay aracındaki yüksek çözünürlü Lorri kamerasıyla daha iyi görüntüler elde edilmesi umuluyor.

Bu sayfadaki görüntü de Lorri'den kaynaklanmakla birlikte, renk verileri uzay aracındaki diğer kamera Ralph ile sağlandı.

New Horizons aracının araştırmacılarından, Colorado'daki Güneybatı Araştırma Enstitüsü görevlisi Dr. John Spencer, "Fotoğraflar hala biraz bulanık ama yine de Plüton'a dair şimdiye kadar gördüğümüz en iyi resimler bunlar. Ve daha da iyi görüntüler elde edeceğiz." dedi.

Dr. Spencer, "Fotoğraflar halen sadece Plüton'un gayet tuhaf olduğunu gösteriyor. Son derece karanlık ve son derece parlak olan bölgeleri var. Ve bunların ne olduğunu henüz bilmiyoruz." dedi.

Karanlık ve parlak alanlar ne olabilir?

Reklam
Reklam

Dr. Spencer ve grubundaki araştırmacılar, en parlak alanların donmuş karbon monoksit olabileceğini, karanlık kuşağın ise morötesi ve kozmik ışınlarla Plüton'un atmosferinde yanmış olan hidrokarbon kalıntıları olabileceğini düşünüyor.

Ama bütün bunlar şimdilik birer tahminden öteye geçmiyor.

Dr. Spencer, "Gelecek Salı, Plüton'a en yakın noktaya ulaştığmızda bundan 500 kat daha iyi fotoğraflar elde edeceğiz." diyor.

New Horizons uzay aracı "cüce gezegen"e ulaştığında saniyede 14 kilometreye yakın bir hızla yol alıyor olacak. Bu hız, aracın gezegenin yörüngesine girebilmesi için gerekenin çok fazla üzerinde.

Uzay aracı bunun yerine otomatik şekilde önceden planlanmış keşif uçuşu gerçekleştirecek ve 2.300 km. genişliğindeki "cüce gezegen" ile Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra adlı ayları arasından geçerken olabildiğince çok sayıda fotoğraf ve diğer veriyi toplayacak.

New Horizons'ın Plüton'un bunca yakınına ulaşması, Mariner 4 adlı Amerikan uzay aracının ilk kez başarıyla Mars gezegeninin yakınından geçmesinin 50. yıl dönümünde gerçekleşecek.

Reklam
Reklam

Karşılaştıracak olursak New Horizons, Mariner'in Mars'ta topladığının 5.000 katı veri derleyecek.

New Horizons'ın zorluğu topladığı verileri Dünya'ya geri gönderebilmesindeki zorlukta yatıyor. Plüton dünyadan 4,5 milyar km.'den fazla bir uzaklıkta. Önümüzdeki günlerde elde edeceği bilimsel verileri göndermesi 16 ayı bulacak.

Anahtar Kelimeler: