Polatlı Borsası 2011 yılında yüzde 15 büyüdü

Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu, kuruldukları 1984 yılından bu yana her gün işlem hacmini...

Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu, kuruldukları 1984 yılından bu yana her gün işlem hacmini artırdıklarını söyledi. 11 aylık işlem hacimlerinin 1 milyon 700 bin ton olduğunu vurgulayan Toplu, geçen yıl işlem hacminin 1 milyon 600 bin ton olduğunu, 2011 sonu tahmini olarak 1 milyon 850 bin ton işlem hacmine ulaşacaklarını söyledi. Bu rakamlara baktıklarında yıllık ortalama yüzde 15 oranında büyüdüklerini ifade etti.
Pilot uygulaması halindeki Lisanlı Depoculuk AŞ (LİDAŞ)'nin daha da gelişmesiyle bölge tarımının dönüşümüne büyük katkı sağlayacağını anlatan Yahya Toplu, "Hedefimiz 350, 400 bin ton. İlk üç yıl içerisinde de 2 milyon tonluk bir hedefe ulaşmayı planlıyoruz.” dedi. 2010 yılı Temmuz ayında ortalama fiyatların 57 kuruş olduğunu, 2011 yılı Temmuz ortalama fiyatlarının da 61 kuruş olduğunu dile getiren Yahya Toplu, şöyle konuştu:
“Devletin müdahale fiyatlarının üstünde bir ortalama fiyat yükselmesi var. Bu demek ki hasat döneminde bölgemizdeki açılan lisanlı depoculuğun katkısı oldu. Hasat dönemindeki arz, talep dengesinin düzelmesi bakımından hem de sektörün buğday alımına daha hızlı yönelmesi oldu ki, ama geçen yıl kasım ayına göre de bu yıl ki fiyatlar daha düşük. Hasat döneminde hububat fiyatlarını satan dar gelirli üreticimiz açısından dengeli bir ticaret olmuştur. Bu aydan sonra da hem dünya hububat fiyatlarında ki düşüşleri göz önüne aldığımız da hem yıl sonundaki ihtiyaçlardan dolayı hububat satışlarının artışını düşündüğümüz de yine ocak ayı ortaların da da beklenen otlama fiyatların geleceğini umuyorum.”
Öte yandan 'ürün ihtisas borsası'nın kurulması ile de tarım ticaretinin değişeceğini savunan Yahya Toplu, “Üretici mağduriyetleri azalacak. Tarım ticaretindeki finansman artacak. Tarım ticaretinin içinde olmayan kurum ve kuruluşlarda yani tasarruf sahipleri de burada mal alıp satabilecekler. Ben önümüzdeki yıllarda da Polatlı Ticaret Borsası'nın hacminin artık yüzde 15’lerde değil de yüzde 100 artış ile gidebileceğine inanıyorum.” dedi.
Türkiye’ye direkt buğday ithalatının mümkün olmadığını anlatan Toplu, geçen yıl buğday fiyatlarındaki artışının yüksek olması nedenini dahili işlem hacmindeki fazlalık ve Karadeniz havzasında yer alan rekolte fazlalığı ve oradaki ülkelerde buğday fiyatlarının dip yapmasına bağladıklarını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz