İnsülin, PCOS’da çok önemli role sahiptir ve diyet bu durumu doğru yönetmek için gerekli en önemli adımdır. PCOS’lu pek çok kadında insülin direnci de vardır ve yaklaşık yarısı, 40 yaşından önce diyabet ya da diyabet öncesi safhaya ulaşır. Çünkü diyabet vücudun insülini nasıl işlediğiyle direkt bağlantılıdır. Önereceğimiz diyet kişinin besinsel gereksinimlerini sağladığı gibi sağlıklı kilo kontrolünü kolaylaştırmalı ve insülin seviyesini düzenleyerek kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlamalıdır.
Doğurganlığı olumsuz etkileyen ve pek çok farklı hastalığın oluşumuna da zemin hazırlayan bir kadın hastalığı ve aynı zamanda bir endokrin hastalıktır. Özellikle üreme çağındaki kadınlar arasında yaygın olarak görülen polikistik over; yumurtlama bozukluğu oluşumuna neden olarak kısırlığa zemin hazırlar. Ayrıca tedavi edilmemesi durumunda ilerleyerek hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok ikincil hastalığa da yol açar.
Araştırmalar ne yediğinizin çok önemli olduğunu gösterse de PCOS için standart bir diyet yok. Ancak şu üç beslenme şekli PCOS semptomlarını hafifletmeye yardımcı oluyor:
Vücudumuz düşük glisemik indeksli gıdaları yavaş sindirir. Böylece insülin seviyesinde hızlı bir artış meydana gelmez. Düşük glisemik indeksli gıdalar; tam tahıllı ürünler, baklagiller, fındık, sebze ve işlem görmemiş gıdalardır.
Böğürtlen, yeşil sebzeler, yağlı balıklar, zeytin yağından zengin beslenme PCOS üzerinde etkilidir.
Bu diyet, PCOS’un kalp hastalığı riskini azaltmaya yöneliktir. Aynı zamanda PCOS belirtilerini de hafifletir. Bu diyet balıktan zengin, meyve, sebze, düşük yağlı süt ürünleri ve meyve içerir. Şeker ve doymuş yağ hiç yoktur.
2015 yılında yapılan bir çalışma, obez PCOS’lularda 8 hafta uygulanan DASH diyeti sonrasında insülin direncinde azalma ve bel bölgesindeki yağlanmada azalma olduğunu göster
Doğal, işlem görmemiş besinler
Yüksek lifli gıdalar
Somon, tuna gibi yağlı balıklar
Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
Koyu kırmızı renkli meyveler
Brokoli ve karnabahar
Kuru fasulye, mercimek
Fındık, fıstık, badem ve yeşil fıstık
Zeytinyağı, avokado ve Hindistan cevizi yağı
Siyah çikolata
Tarçın ve safran gibi baharatlar