Polis başmüfettişi: Biz Öcalan'ın talimatıyla burdayız

Tutuklu eski polis başmüfettişi Anadolu Atayün, "Biz Öcalan'ın talimatıyla buradayız" dedi.

Konya merkezli 19 ilde 'Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik 'Terör örgütü kurma ve yönetme, üye olmak, görevi kötüye kullanma, iftira, resmi belgede sahtecilik, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek' suçlamalarıyla 31'i emniyet mensubu olmak üzere iş adamlarının da bulunduğu 7'si tutuklu 74 kişinin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına bugünde devam edildi. Tutuklu sanıklardan eski polis başmüfettişi Anadolu Atayün, ''Ben Mersin Emniyet Müdürlüğü'nde görev yaptığım dönemlerde PKK'ya ağır darbeler verdik. O yüzden Oslo'da yapılan görüşmelerde bizim adımız verildi. O yüzden tutuklandık. Biz Öcalan'ın talimatıyla buradayız" dedi.

Reklam
Reklam

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında geçen 22 Mayıs günü 19 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. 31'i emniyet mensubu olmak üzere 74 kişiye yönelik yapılan operasyonda, gözaltına alınan 43 kişiden 5'i tutuklandı. Operasyon kapsamında 11 Eylül günü de 2 kişi tutuklanmıştı.

Konya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen 15 Ekim Perşembe günü başlayan duruşmanın ikinci gününde tutuklu sanıklardan aralarında avukat Memduh Oğuz'un da bulunduğu 4 kişi adli kontrol kararıyla tahliye edildi.

TAPELER

Bugün 3'üncü celsesi yapılan duruşmada tutuklu sanıklardan 2008 yılındaki Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik yapılan Okyanus operasyonunda Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde teknik takip ve izleme büro amirliğinde görevli polis memuru Kerim Doğan'ın ifadesi alındı. Mahkeme heyeti, Doğan'a, Okyanus operasyonu sırasındaki tapelerde dönemin Konya Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Özdemir'inin talimatıyla sekreterinin, Okyanus Şirketler sahibi Nusret Argun'a 'Başsavcı bey aramanızı istiyor' ifadesinin telefon dinleme kayıtlarındaki tapelere 'Başsavcı bey arabanızı istiyor' şeklinde değiştirildiği iddiasını sordu. Doğan da, "Algılanan ne ise onu tapelere döküyorduk. 'Aramanızı istiyor', 'arabanızı istiyor' olarak algılanmış olabilir. Sanki biz Nusret Argun'u şüpheli yapmaya çalışıyormuşuz gibi bir durum var. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Hukuksuz bir soruşturma. Benim ile aynı dinlemeyi yapan, aynı tutanaklara imza atan kişi görevinin başındayken 151 gündür tutukluyum. Görevim gereği dinleme yaptım." dedi.

Reklam
Reklam

TAYİN EMRİMİ FETULLAH GÜLEN DEĞİL, ABDÜLKADİR AKSU VERDİ

Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de kardeşi olan 2008 yılında Okyanus Şirketler Grubuna yönelik yapılan operasyonda dönemin Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü olan polis başmüfettişliğinden ihraç edilen 1'inci sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atayün, Konya'ya Fetullah Gülen'in, tayin ettiğinin söylendiğini ancak tayinin dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu tarafından yapıldığını belirtti. Atayün, ''Fetullah Gülen terör örgütünün düzenlediği operasyonlar için Konya'ya geldiğim söyleniyor. Beni Hanefi Avcı'nın (dönemin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı) talimatıyla Konya'ya gönderildim. Konya'da ciddi sıkıntılar olduğunu söylediler, buraya gelmemi söylediler. Benim tayin emrimin altında Fethullah Gülen'in değil, Abdülkadir Aksu'nun,

Hanefi Avcı'nın imzası var.''

''ÖCALAN'IN TALİMATIYLA BURADAYIZ''

Konya'dan sonra Mersin Emniyet Müdürlüğü'nde görev yaptığını hatırlatan Atayün, ''Ben Mersin Emniyet Müdürlüğü'nde görev yaptığım dönemlerde PKK'ya ağır darbeler verdik. O yüzden Oslo'da yapılan görüşmelerde bizim adımız verildi. O yüzden tutuklandık. Biz Öcalan'ın talimatıyla buradayız. Bununla ilgili İdris Naim Şahin'in de (eski İçişleri Bakanı)tanık olarak dinlenilmesini istiyorum.'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

''BİZ OPERASYONLARI SAVCININ TALİMATIYLA YAPTIK''

Tahliye talebinin olmadığını ve diğer tutuklu 2 polis memurunun suçlarının bulunmadığını belirten Atayün, ''Bu gençlerin bir suçu yok. Biz operasyonları savcı talimatıyla yaptık. Dinlemeleri mahkeme kararıyla yaptık. Şu an 3 yargıtay üyesinin tanık olarak dinlenilmesini istiyorum''dedi.

KONYA ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜ HAKKINDA YENİDEN YAKALANMA KARARI

Mahkemeye heyeti, 'Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik yapılan operasyonda hakkında yakanma kararı çıkan Okyanus Operasyonu'nun yapıldığı dönemde Konya Emniyet Müdürlüğü görevini yapan emekli emniyet müdürü Salih Tuzcu ile diğer sanıklardan Ali Akın'ın hakkında yeniden yakalama kararı çıkartılmasına ve 15 gün içinde teslim olmaz ve yakalanmazlar ise haklarında kırmızı bültenle arama kararı çıkarılması kararını verdi.

Heyet, tutuklu Anadolu Atayün ve 2 polis memurunun tutukluluk haklarının devamına karar verip, mahkemeyi 9 Kasım tarihine erteledi.

OTELLER ZİNCİRİ BULUNAN ÜNLÜ İŞADAMI DA YARGILANACAK

Reklam
Reklam

Yargılanacak 74 kişi arasında 'Terör örgütüne yardım etme' suçundan oteller zinciri sahibi ünlü işadamı Fettah Tamince de bulunuyor. Tamince'nin yargılanacağı konu ise Mevlana Üniversitesi olarak eğitim veren binanın devriyle ilgili. Selçuk Üniversitesi'ne ait arazi, 1999 yılında 5 yıldızlı uygulama oteli üniteleri yapılıp işletilmek üzere yapılan ihale sonrası SEROT Turizm ve Otelcilik A.Ş.'ye 49 yıllığına kiralandı. Kiralanan araziye yapılan binada Hilton Otel ve Masera Alışveriş Merkezi adı altında hizmet vermeye başladı. Firma, devir hakkını 2005 yılında Ekopark Turizm firmasına devretti. Otel Rixos adı altında hizmet verirken, alışveriş merkezi binası kapatılıp 2048 yılına kadar Gevher Sultan Eğitim Araştırma Kültür ve Sağlık Vakfı'na kiralandı. Vakıfta, 2009 yılında binaya Mevlana Üniversitesi'ni kurdu. Selçuk Üniversitesi'nin itirazı üzerine yerel mahkeme Vakfı halkı buldu. Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi'de 2010 yılında yerel mahkemenin kararını onadı.

ÖNEMLİ İSİMLER

Yargılanacak önemli isimlerden bazıları şunlar: Eski YÖK Başkan Vekili ve halen Selçuk Üniversitesi İktisadı ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslarararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şaban Çalış, Mevlana Üniversitesi'nin kurucu rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Avukat Mehduh Oğuz, 2008 yılında Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik yapılan operasyonda Konya'da Emniyet Müdürü olan emekli Salih Tuzcu, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğünü yapan Polis Başmüfettişliğinden ihraç edilen 1'inci sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atayün, o dönem Asayiş Şube Müdürlüğü yapan Bingöl eski Emniyet Müdürü Ercan Taştekin, işadami Fettah Tamince, Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği Başkanı (AKTİSAD) Soner Cesur.

Reklam
Reklam

Okyanus operasyonu nasıl yapıldı?

Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 26 Nisan ile 27 Eylül 2008 arasındaki değişik tarihlerde Nusret Argun'un yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik operasyon yaptı.

Afyonkarahisar, Karaman, Kütahya, Eskişehir, Nevşehir, Antalya, Bartın, Kahramanmaraş, Isparta, Adıyaman ile Konya'nın Seydişehir, Akşehir ve Ereğli, Afyonkarahisar'ın Dinar, Bolvadin, Isparta'nın Eğirdir ilçelerinde yapılan operasyonlarda başta Nusret Argun olmak üzere dönemin Selçuk Üniversitesi Rektöre Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın da aralarında bulunduğu doktor, avukat ve gazetecinin yanı sıra birçok meslekten 234 kişi gözaltına alındı.

Tıbbi malzeme ticareti, temizlik ve güvenlik hizmeti, yemek servisi, turizm ve inşaat sektörleriyle doğalgaz dağıtımında faaliyet gösteren Okyanus Grubu'nun toplam 130 ihalede devleti yaklaşık 350 milyon lira zarara uğrattığı iddia edildi. 1990'lı yılların başında Tıp Fakültesi kampusunda fotokopi çeken, ardından ticarette basamakları hızla tırmanan Nusret Argun, önemli varlığı bulunan Okyanus Şirketler Grubu'nun sahibi olmuştu.

Reklam
Reklam

'Örgüt kurmak, özel belgede sahtecilik, soruşturmanın gizliliğini ihlal, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet vermek' suçlarından tutuklanan ve Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Okyanus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun, 73 ayrı suçtan toplam 180 yıl 4 ay 15 gün, tutuksuz yargılanan Selçuk Üniversitesi'nin eski Rektörü Süleyman Okudan ise 3 ayrı suçtan toplam 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şirket avukatlarından İlker Turdan'a da 42 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. 114 sanık ise 1 ile 42 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı, 117 kişi de beraat etti.

66 ay tutuklu kalan işadamı Nusret Argun özel yetkili mahkemelerle ilgili kanun değişikliğinin ardından geçen yıl serbest bırakıldı. Serbest bırakılmasının ardından kendisine yönelik yapılan operasyonun paralel yapının bir kumpası olduğunu ileri sürerek, o dönem operasyonu gerçekleştiren sorumlular hakkından suç duyurusunda bulundu.

(DHA)