Polis bu sefer oruç tutanları sormadı ama...

Emniyet Genel Müdürlüğü her Ramazan'da birimlerinden yemekhane için "Oruç tutmayan personelin isimlerini" bu defa istemedi.

Oruç tutmayan personelin fişleme yapıldığı gerekçesiyle isim bildirmediği liste bu yıl alınmayarak her sene olduğu gibi bu yılda yemekhane "bakım" gerekçesiyle kapatıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, oruç tutmayan polislerin fişlendiği iddialarına neden olan Ramazan uygulamasından vazgeçti. 2005 yılından beri her Ramazan öncesi bağlı birimlerinden oruç tutmayacak personelin sayısını soran ve sayı düşük olduğu gerekçesiyle Ramazan ayında yemekhanelerini kapatan Emniyet, bu yıl bu yöntemden çarketti. Bağlı birimlerden Ramazanda öğle yemeği yiyecek personelin sayısı sorulmadı; yemekhaneler doğrudan bakım gerekçesiyle kapatıldı.

Reklam
Reklam

Beş yıl öncesine kadar her Ramazan ayında yemekhanelerini tadilat gerekçesiyle kilit vuran Emniyet Genel Müdürlüğü, 2005 yılında farklı bir uygulama başlatmıştı. Yemekhanelerden sorumlu olan Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2005 yılının Ramazan ayı öncesinde diğer başkanlıklarına bir yazı göndererek Ramazan boyunca öğle yemeği yemek isteyen personelin sayısını sormuştu.

Bu uygulama, "Emniyet oruç tutmayan polisleri fişliyorlar" iddialarına neden olmuş; CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'da olayı TBMM'ye taşımıştı. Emniyet ise oruç tutmayanları fişlemek gibi bir amacının olmadığını; sadece öğle yemek yiyecek personelin sayısını öğrenmek ve buna göre yemek çıkartmak için böyle bir uygulamaya gidildiği yönünde savunma yapmıştı.

Yaklaşık 5 bin personeli bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü'nde 2005 yılında sadece 60 kişi ramazanda öğle yemeği istediğini bildirmiş; ancak Sosyal Hizmetler Dairesi, bu sayının çıkartılacak yemeğin maliyetini karşılamayacak kadar düşük olduğu gerekçesiyle yemekhaneleri kapatmıştı. Oruç tutmayan 60 kişi ise öğle yemekleri için Ankara Polis Moral Merkezi'ne yönlendirilmişti.

Reklam
Reklam

Emniyet, aynı uygulamayı izleyen yıllarda da sürdürmüş, söylenti nedeniyle Ramazanda öğle yemeği isteyenlerin sayısı giderek azalmıştı. Bu sayı 2006'da 17'ye, 2007'de 4'e, 2008'de de 8'e kadar düştü.

Emniyet, fişleme iddialarına neden olan bu yönteme bu sene son vererek, 2005 yılından önceki uygulamaya döndü. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, bu Ramazan öncesi diğer dairelere yazı yazarak öğle yemeği isteyen personelin sayısını sormadı. Sosyal Hizmetler Dairesi, diğer dairelere Ramazandan bir gün önce bir yazı göndererek yemekhanelerin 11 Ağustos-13 Eylül 2010 arasında kapalı olacağını duyuruldu. Yazıda yemekhanedeki soğuk hava depolarına bakım yapılacağı kaydedildi.

Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bağlı bulunduğu İçişleri Bakanlığı'nda ise Ramazan ayında tadilat yapılmıyor ve yemekhane kapatılmıyor. Oruç tutmayan bakanlık personeline her yıl olduğu gibi bu yılda öğle yemeği servisi yapılıyor.

ANKA

Anahtar Kelimeler: