Polis, parmak izi merceğini geliştirerek delilleri daha net inceliyor

Samsun Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü ARGE çalışması kapsamında...

Samsun Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü ARGE çalışması kapsamında parmak izi tespitinde kullanılan merceği geliştirme yöntemiyle aydınlatma sistemi düzeneği yerleştirerek izlerin daha net kayıt altına alınmasını ve incelenmesini sağladı.
Araştırma Geliştirme çalışmaları kapsamında kendini yenileyen ve geliştiren Samsun Polisi, çalışmalarına her geçen gün bir yenisi ekliyor. Daha önceki çalışmalarda da Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü, ceset parçalarını ve suç aletleri ile delillerin örtülmesini sağlayan portatif ceset çadırı ve olay yeri bariyer kitini geliştirmişti.
Çalışmalarına devam eden ekip, olay yeri inceleme kitleri içerisinde bulunan standart mercek üzerinde geliştirme yaparak mercek ile harici olarak kullanılmak zorunda kalan ışığı bir cihaz üzerinde topladı. Bu sistem sayesinde olay yerlerinde iz araştırması esnasında polis, tozlama yapılırken harici ışık ve mercek bulundurmak zorunda kalmayacak. Parmak izi incelemesinde de kullanılan standart parmak izi lüpü üzerinde geliştirme yapan Olay Yeri İnceleme ekipleri, yeni geliştirdikleri sistemle sadece lüpün iç kısmını aydınlatarak iz incelemesi esnasında masa lambası gibi harici ışık bulundurmaya gerek kalmayacak.
Göz sağlığını da koruma yönünde önem arz eden çalışmanın esas olumlu sonucunun ise masa üstü lamba gibi aydınlatma aparatı kullanıldığında ışığın tek yönden geldiği ve iz üzerinde karanlık bölgeler kaldığı fakat lüpün altına eklenen bir aparatla ışıklandırma yapılarak incelenen izin tamamına eşit miktarda ışık verilebildiği ve izin daha net ve detaylı gözükmesi sağlandığı açıklandı. ARGE çalışması kapsamında polislerin ayrıca, fotoğraf çekimi için dijital levha ve kırılmayan delil numaratörü de geliştirdiği bildirildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz