Polis Seferber Oldu 108 Kayıptan 93'üne Ulaştı

Ülkemizde on binlerce kişi kayıp. Bunları bulabilmek için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Ancak pek tatmin edici...

Ülkemizde on binlerce kişi kayıp. Bunları bulabilmek için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Ancak pek tatmin edici sonuç alınamıyor. Bu konuda Kocaeli polisinin yaptığı çalışma ise yüzleri güldürüyor. Körfez ilçesinde kayıp olan 108 kişiden 93'üne bir sene içerisinde ulaşıldı. Diğerlerini bulabilmek içinse çalışmalar aralıksız sürüyor. Kayıp olma nedenleri ise şöyle: evlenme, organ mafyası, fuhuş, ideolojik nedenler, cinayet, ailevi geçimsizlik, maddi sorunlar, gönül ilişkileri, düşmanlardan kaçma, şöhret olma sevdası, zihinsel hastalıklar, trafik kazasında hayatını kaybeden ancak kimliği tespit edilemeyenler, doğal afetlerde kaybolanlar.

Reklam
Reklam

Kocaeli Körfez İlçe Emniyet Müdürlüğü, başlattığı proje kapsamında ilçedeki kayıpları bulabilmek için seferber oldu. Emniyet Müdürü Coşkun Opak gelinen son noktayı değerlendirmek için, mahalle muhtarları ve kayıp yakınlarıyla toplantı yaptı. Opak, 'Körfez'de kayıp şahıs kalmasın' adıyla başlattıkları projeye verdikleri öneme ve ayırdıkları zamana değindi. "Bir arabayı, bir bilgisayarı ya da başka kaybolan bir şeyi bulabilmek için o kadar vakit ayırıyoruz ki, inanılmaz. Bizim aradığımız kaldı ki bir can. Neden daha fazla vakit ayırmayalım?" diye sordu. Ateşin düştüğü yeri yaktığını belirten Opak, şunları kaydetti: "Kiminin oğlu, kiminin kızı, kiminin kardeşi, kiminin ailesi... Bu insanları bulabilmek için çeşitli nedenlerle, bir noktaya gelinememiş. Biz bu nedenleri aşmak için ve bir adım öteye gidebilmek gece gündüz çalışıyoruz."

Emniyet Müdürü, projeyi başarıya ulaştırmak için ekipler kurduklarını dile getirdi ve ekledi: "Kurulan ekipler, ilk önce kayıp şahısların ailelerini ya da yakınlarını ziyaret etti. Kayıplarla ilgili bilgileri güncelledi. Elde ettikleri bu bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışmaların sonuçlarını da her gün bize getiriyorlar. Sonuçları bir adım daha öteye götürerek, çemberi daraltmak suretiyle sonuç alıyoruz." Çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını belirten Opak, bu konuda şu bilgileri verdi: "Körfez ilçesinde geçen yıl yaklaşık 100 kayıp müracaatı aldık. Yaptığımız komplike çalışmalarla 93'ünü bulup ailelerini teslim ettik. Şu an elimizde 15 kayıp var. Biz bu 15 kişiyi de yapacağımız çalışmalarla ailelerini teslim etmeyi planlıyoruz. 4-5 kişinin daha izini bulduk. Ancak bulmadan hemen müjdeyi vermek istemiyoruz."

Reklam
Reklam

Diğer kayıpları bulabilmek için özel çalışma yapacaklarını anlatan Opak, "Fotoğraflarının bulunduğu bir afiş hazırlayacağız. Ailelerin de iznini aldıktan sonra bunu kentin muhtelif bölgelerini asacağız. Afişleri gören vatandaşların 155'i aramalarını sağlayacağız. Böylelikle bulunmalarının daha kolay olacağını düşünüyoruz. Bütün kurumlarla da ortak çalışma yürüteceğiz. Bunlarla ilgili ip ucu bulmak için işbirliğini ihtiyacımız var." diye konuştu. Opak, kayıpların evlerinden ayrılma nedenleriyle ilgili de çalışma yapacaklarına değinerek, şunları aktardı: "Kayıpların evde yaşadığı sorunlar var. Biz bu konuya da el atmayı düşünüyoruz ve çalışmalara da başladık. Bu ailelere, psikolog ve sosyal hizmetler uzmanı eşliğinde gideceğiz. Anne, baba ve çocuklarla görüşmeler yapacağız. Nedenleri bütün yönleriyle masaya yatıracağız. Evden kaçmamaları için her türlü desteği vereceğiz. Hatta bu ailelere Körfez İlçe Kaymakamlığının başlattığı aile içi eğitime dahil edeceğiz. "

KAYIP OLMA NEDENLERİ

Emniyet Müdürü Opak, kayıp olma nedenlerini incelediklerini söyledi. Opak'ın verdiği bilgiye göre, nedenler 4 kategoriye ayrılıyor: "Evlenme, organ mafyası, fuhuş, ideolojik nedenler ya da cinayet. Ailevi geçimsizlik, maddi sorunlar, gönül ilişkiler, düşmanlardan kaçma, şöhret olma. Zihinsel hastalıklar. Trafik kazasında hayatını kaybeden ancak kimliği tespit edilemeyenler, doğal afetlerde kaybolanlar.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: