'polisin İmaj Sorunu' Konulu Panel

Türk Polis Teşkilatı'nın 167. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı...

Türk Polis Teşkilatı'nın 167. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak Balı ile Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş tarafından 'Temel Hak ve Hürriyetler' ile 'Polisin İmaj Sorunu' konulu panel düzenlendi.

Emniyet Müdürlüğü eğitim ve konferans salonunda yapılan panele, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Emniyet Müdür Yardımcıları Engin Dinç, Kasım Korkut, Abdurrezzak Avcı, Doğan Oğuz, şube müdürleri, polisler ve polis meslek yüksekokulu öğrencileri katıldı.

Reklam
Reklam

Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, 'Polisin İmaj Sorunu' konulu konuşmasında toplumdan kopuk bir polislik hizmetinin düşünülemez olduğunu söyledi. Günümüzde beklentilerin farklılaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Karakaş, "Polis, halk ilişkisinin temelinde farklılıklar meydana geliyor. Günümüzün polisinin başarısı suçluların yakalanmasında gösterilen başarı değil, halkla geliştirilen ilişkilerde gösterilen hizmetlerin niteliği ve suçu önlemede halktan alınan desteğin oranı ile ölçülmektedir" dedi.

Toplum destekli polis hizmetinin öne çıktığını dile getiren Prof.Dr. Karakaş, "Bu bağlamada halkla ilişkile ve imaj meselesi, polis tarafından önemli hale gelmektedir. Sürekli halkın içinde üretilen bir hizmet ve bir sorumluluk vermesi saygınlık kazanması topluma güven verebilmesi çok önemlidir. Güven unsuru yatmaktadır. Bu güveni tesisi edebildiğiniz sürece toplumla ilişkili polislik hizmeti daha ileri bir seviyeye çıkmaktadır. Polis halk ilişkisi sürekli gündemde kalan ve iyileştirilmesi için çaba harcanan stratejiler geliştirilen bir durumdur. Polis açısından ve halk açısından önemli her şeyden önce polis açısından önemli memnun olacak ve olmayacak kesim halktır. Polis ve halk arasındaki güven önemlidir; ancak bu güvenin tesis edilmesinde polisin verdiği hizmet niteliği belirleyici durumdadır. Bunun için emniyet teşkilatı sürekli olarak bu stratejiyi bulmak, araştırmak ve icra etmek durumundadır" dedi.

Reklam
Reklam

"Duygularını kontrol eden, karşısındakine göre davranın biçimini seçen uygulamalarının nedenini açıklayabilen şeffaf, kurallara öncelikle kendisi uyan, kurallarını kesin ve yumuşak bir dille ifade eden, ortada bırakmayan, kendisine güvenle yaklaşılan, korkulmayan, adil, tarafsız, dürüst bir kişiliğe sahip olan polistir" diyen Prof. Dr. Karakaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu özellikler polisi halka yaklaştıran özelliklerdir. Bunların arkasında güven vardır. Polisin halka güven vermesi halkı ikna edebilmesi kapasitesidir. Sağlıklı bir halkla ilişkiler yürütebilmek için ilk adım polisten gelmelidir. Polis ilk adımı atmak zorundadır. Emniyet teşkilatının yoğun bir çaba göstermesi gerekmektedir. Polisin böyle bir çabayı ortaya koymaya çalıştığını görüyoruz. Görev yetkiler, kendisini tanıtma, halk ilişkiler hizmeti konusunda önemli adımlar atıldığını görüyoruz. Buna rağmen sorunlar vardır, olmaya devam edecektir."

Polisin tek başına adım atmasının yeterli olmadığını anlatan Prof.Dr. Mehmet Karakaş, "Halkın da bu konuda bilinçli, eğitimli olması gerekiyor. Kendi başına bir eğitim, bilinçlilik bekleyemezsiniz. Bu konuda kurumlara yine iş düşüyor. Toplumun polisle ilgili olumluluk algısını oluşturabilecek bir temel ortaya koymak gerekiyor. İlk olarak ilk adımı polis atmalı, toplumda buna karşılık vermeli. Toplumun bu adıma karşılık vermesi adına yine emniyet teşkilatına iş düşüyor. Eğitim kurumlarına iş düşüyor" şeklinde konuştu. Polisin içinde görev yaptığı toplumu çok iyi tanıması gerektiğini belirten Prof.Dr. Karakaş, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Farklı problemler karşısında nasıl davranması konusunda eğitim alması gerekiyor. Verilen görevler aktif olarak yerine getirildiği için, insan ilişkiler muhatap olarak yerine getirildiği için bazı sapmaların da olabileceği ihtimaline karşı denetiminde mutlaka yapılması gerekiyor. Polisin nasıl yetiştiği eğitim süreci önemlidir. Türkiye'de polisin eğitim sorunu çözülmüş gibi görünüyor. Polise yardımcı olmanın toplumsal düzenin sağlanması açısından ne kadar önemli olduğunun etkin bir şekilde anlatmak gerekiyor. İnsan sapmaya meyilli bir varlıktır. Toplu halde yaşamanın kuralları bellidir. Bunu anlatmak gerekiyor."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: