Polisin silah kullanma yetkisine sınırlama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanununun 16. Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığına sundu.

ANKARA(ANKA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nda polisin silah kullanma yetkisini düzenleyen 16. maddesinin değiştirilmesi için kanun teklifi verdi. Teklif, polisin silah kullanma yetkisine sınır getiriyor.

Teklifin gerekçesinde polise karşı şiddet unsurlu olmayan, herhangi bir direnme halinde de polisin silahını kullanabildiği belirtilerek, "Aradan geçen 5 yılı aşkın zaman içinde de bu yasal yetkiye dayanarak kolaylıkla silahına davranabilen polis kurşunu ile 28'i gözaltında toplam 128 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir" denildi.

Reklam
Reklam

Gerekçede, polisin silah kullanma yetkisinin uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi gerektiği belirtildi.

Teklif ile kanunun 16. maddesinin, "Zor kullanma yetkisi kapsamında, direnmenin mahiyetine ve derecesine göre ve direnenleri etkisiz hale getirecek şekilde kademeli olarak artan nispette bedenî kuvvet, maddî güç ve kanunî şartları gerçekleştiğinde silah kullanılabilir" şeklindeki 2. fıkrasındaki "maddi güç" ibaresinden sonraki "kanuni şartları gerçekleştiğinde silah kullanabilir" ibaresi çıkarılıyor.

Teklif ile maddedeki "Ancak, direnmenin mahiyeti ve derecesi göz önünde bulundurularak, ihtar yapılmadan da zor kullanılabilir" ibaresi de çıkarılıyor.

Teklife göre polis kendisinin veya başkasının yaşamını hedef alan şiddetin maddi unsurlarının herkesin anlayabileceği şekilde ortaya çıkması durumunda, sadece yaşamı korumak için kesinlikle zorunlu olduğu zaman, kasten öldürücü silah kullanabilecek.

Teklif, polise karşı direnişte şiddet unsurlarının kullanılması halinde, bu direnişin yasada belirtilen, polisin bedeni gücünü, maddi güçleri (tazyikli su, biber gazı, kelepçe, jop v.s.) kullanma gibi yöntemlerle engellenememesi halinde, meşru müdafaa koşulları içinde, yani direnişte kullanılan silahı etkisiz kılacak şekilde orantılı ve ölçülü olarak silah kullanabilmesini, ancak direnişte şiddet unsuru yoksa, kaçmaya çalışmak veya benzeri şekilde tezahür ediyorsa veya kullandığı silah, sopa v.s. gibi ateşsiz silah ise polisin silah kullanmamasını öngörüyor. Teklife göre polis bu direniş ve saldırı kendisinin veya başkasının yaşamını tehlikeye sokacak aşamaya gelmiş ve kesin zorunluluk halini almışsa, yaşamı koruyacak şekilde "ölçülü ve orantılı" olarak silah kullanabilecek.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: