Polisin yetkileri artırılıyor

TBMM Adalet Komisyonunda, suç işlenmesinin önlenmesi açısından polise yeni yetkiler tanıyan kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı, maddeler üzerinde görüşmeler bugün yapılacak.

Polis Vazife ve Selahiyet Kanununda değişiklik öngören kanun teklifini görüşmek için toplanan Adalet Komisyonunda, ilk olarak teklifin genel gerekçesi okundu.

İçişleri Bakanı Osman Güneş'in, kanun teklifinin genel gerekçesine aynen katıldıklarını ve desteklerini ifade etmesinden sonra söz alan teklif sahiplerinden AK Parti Eskişehir Milletvekili Muharrem Tozçöken, konuşmasına, Ankara'daki patlamayı ve terör olayları lanetleyerek başladı.

Reklam
Reklam

Teklifin yasalaşmasıyla güvenlik güçlerinin, vatandaşın huzur ve yaşam hakkını daha güçlü bir şekilde sağlayacağını söyleyen Tozçöken, "Teklifimiz, sade vatandaşımızın huzurunu sağlamaya yöneliktir. Bu yönde, güvenlik güçlerimizin elini güçlendirecek yetkiler verilmektedir" diye konuştu.

CHP Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu, CHP olarak kanun teklifini desteklediklerini, ancak birkaç maddelik bir düzenlemeyle "terörün kökünün kazınamayacağını" söyledi. Ayvazoğlu, getirilen düzenlemelerin insan hak ve özgürlükleri açısından Anayasaya aykırılığının ileri sürülmemesi için hassasiyetle ele alınması gerektiğini ifade etti.

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, düzenlemenin neden kanun tasarısı olarak gündeme getirilmediğini sordu. Sorumluluk alması gereken hükümetin her konuda olduğu gibi terör konusunda da "takiyeci" bir yaklaşım sergilediğini ve "gizlendiğini" iddia eden Kılıç, "Terör, Eruh'tan başladı Ankara'ya geldi. Hükümet, sıfır terörle aldı, ancak şimdi terör zirve yaptı" diye konuştu. Kılıç, 9 maddelik teklifinin yasalaşmasıyla terörün bitmeyeceğine iddia ederek, "Bunu, günü kurtarmaya, seçime giderken kamuoyunu tatmine yönelik bir çalışma olarak görüyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Hükümete, terörün önlenmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Kılıç, teklifin, asayiş ve terörün önlenmesi açısından yeterli olmadığını savundu.

"İKTİDARIN KAFASI KARIŞIK"

CHP Bursa Milletvekili Mehmet Küçükaşık da siyasal iktidarın terörle mücadelede kafasının karışık olduğunu iddia etti. Ankara'da bomba patladığını, şehit cenazelerinin geldiğini söyleyen Küçükaşık, "Hala terörle ilgili bir metnin altına imza atamayan bir siyasal iktidar var" diye konuştu.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, konunun daha önce ve kanun tasarısı şeklinde gündeme getirilmediği yönünde yapılan eleştirilerin haklı olmadığını söyledi.

Ceza Muhakemesi Kanununda soruşturma usulleri düzenlendikten sonra, Polis Vazife ve Selahiyet Kanununda değişiklik yapılması için emniyet, jandarma ve diğer birimlerinin katılımıyla uzun süredir çalışmalar yapıldığını ve kanun tasarısı taslağı hazırlandığını anlatan Köylü, bu düzenlemenin, Meclise sunulmasının zaman alacak olması nedeniyle kanun teklifi olarak gündeme getirildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

"HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"

Terörün, birkaç maddelik değişiklikle kısa sürede bitirilemeyeceğini, uzun süreli çalışma gerektirdiğini belirten Köylü, "Bu mücadelenin içinde başta güvenlik güçleri olmak kaydıyla, ülkenin bütün kurumlarının, 7'den 70'e bütün insanlarımızın kendi üzerine düşeni yapması gerekir. Ancak bu suretle terörün üstesinden gelebiliriz... Eğer bu ülkede yaşıyorsak, ki bin yıldır burada yaşıyoruz. Bunlar olacaktır. Bu ülkede gözü olanların, bu ülkede rahat yaşamamızı istemeyenlerin her zaman yapacağı şeylerdir bunlar. Zaman zaman teröre destek vereceklerdir, zaman zaman içeride bölmeye çalışacaklardır. Buna hazırlıklı olmalıyız." Köylü, Türkiye'nin bütün hükümetler döneminde terörle elinden geldiği kadar mücadele ettiğini, bundan sonra da daha iyi şekilde devam edeceğini kaydetti.

AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, terörün, partiler üstü bir mesele olarak ele alınmasını gerektiğini ifade ederek, bir kısım siyasi partilerin terör üzerinden prim elde etme gayretlerinin, terörle mücadeleyi aksattığını kaydetti.

Reklam
Reklam

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu da "sıfır terörle ülkenin AK Parti'ye teslim edildiği" yönündeki söylemlerin doğru olmadığını söyledi. Durdu, hukuk devleti kriterlerine uygun olarak güvenlik güçlerine yetki verilmesini istedi.

BAKAN ELEŞTİRİLERİ YANITLADI

Eleştirilere yanıt veren İçişleri Bakanı Osman Güneş, konuyla ilgili 14 aydır süren çalışmaları olduğunu söyledi. Kanun teklifini gördüğünü, kendi yaptıkları çalışmayla çakıştığını anlatan Güneş, bu nedenle de desteklerini kaydetti.

Güneş, 5-6 maddelik bir kanunla terörü bitirmenin mümkün olmayacağını belirterek, şöyle konuştu: "Tabii ki bu, kanunlaşır kanunlaşmaz, Türkiye'de her şey güllük gülistanlık olmayacaktır. Terör uluslararası bir boyut arz etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, Türk milleti yıllardır terör belasıyla uğraşmaktadır. Bunun çok farklı yönleri vardır. Uluslararası, ekonomik, sosyal boyutları vardır. Şüphesiz bunların yanında polisiye boyutu, güvenlik güçlerimizin de alması gereken tedbirler vardır. Teklifle dile getirilen hususlar, taşrada en çok sıkıntısı çektiğimiz hususlardır." Ankara'da Ulus'taki patlama olayının failinin parmak izinden çok kısa sürede tespit edilebildiğini anımsatan Güneş, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Ama bugün aslında bu işin, tam anlamıyla hukuki bir altyapısı, yeterli hukuki altyapısı bulunmamaktadır. Aramalarla ilgili çok ilginç olaylarla karşılaşıyoruz. Güvenlik güçlerimiz çok ilginç olaylar yaşıyor, sıkıntılar yaşıyor. Hem bölücü terör örgütüne karşı verilen mücadelede hem de genel asayişin sağlanmasıyla ilgili konularda yaşıyoruz. Bu, her şeyi çözmeyecek ama güvenlik güçlerimizin verdiği mücadelede, elini büyük ölçüde rahatlatacak bir tekliftir, değerlendirmedir." Komisyon Başkanı Köksal Toptan, teklifin maddelerine geçilmesinin kabul edilmesinden sonra, bugün saat 10.30'da toplanmak üzere oturumu kapattı.