Polisle karşılaşınca ne yapmalı?

ANKARA (İHA) - Bazı polisiye vakalarda kişinin nasıl hareket edeceğini bilememesi, ölümle sonuçlanan vurulma olaylarına yol açabiliyor. Polis Dergisi'nde yayımlanan bir araştırmada, 'Polis tarafından vurulmamak için ne yapmalı?' sorusuna cevap veriliyor. Araştırmada, polis olay yerine vardığında, 'herhangi bir şekilde pusu kurulup kurulmadığı, kendilerine verilen bilginin doğru olup olmadığı, hatta olaydaki kişinin mağdur mu, şahit mi yoksa sanık mı olduğunu' bilmediği vurgulanarak, "Şunu kabul etmek zorundasınız, polis başlangıçta size karşı temkinli davranacaktır" deniliyor.

Reklam
Reklam

Dergideki yazıda, her ne suretle polisle karşılaşılsa karşılaşılsın, kişinin güvende olmasını sağlayabilecek, yapması ve yapmaması gereken püf noktaları ise şöyle sıralanıyor:

"Polis geldiğinde, ellerinizi net şekilde görebilmelerini sağlayın. Elleriniz cebinizde ya da elinizden birisi görünmeyecek şekilde arkanızda olursa, polisler bir silah saklamadığınızı görünceye kadar silahlı sayılacaksınız.

Eğer bir kavga olayına karışmışsanız, heyecandan dolayı gayet hiperaktif olabilirsiniz. Sakin olun ve silah çekeceğiniz ya da saldırgan bir tutum içerisine girdiğiniz şeklinde yorumlanabilecek ani hareketler yapmayın. Mesela, kimlik belgenizi göstermeniz istendiğinde ani şekilde cüzdanınıza ulaşmaya çalışmayın. Böyle ani ve hızlı hareketler polisi heyecanlandırabilir.

Polis geldiğinde onlara doğru koşmayın. Sizin niyetinizi bilmiyorlar ve bu, onlara saldıracakmışsınız gibi görünebilir. Polislerin size gelmesine müsaade edin. Eğer aracınızla giderken polis tarafından durdurulmuş iseniz, aracın içerisinde kalın. İstenmediği sürece aracınızdan çıkmayın. İzinsiz şekilde aracınızdan dışarıya çıkmanız saldırganlık olarak algılanacaktır, ta ki polis memuru sizin niyetinizi anlayıncaya kadar.

Reklam
Reklam

Polis tarafından verilen bütün talimatlara uyun. İşlerini yapmalarına ve neler olduğunu anlamalarına müsaade edin. Onlarla işbirliği yapın ve size karşı kaba olduklarını düşündüğünüzde sinirlenerek kendinizi kaybetmeyin. Sözünüzü kesebilir ya da bazı soruların cevaplarını öncelikle almak isteyebilirler. Verilen talimatlara uyarak hem siz işinizin başına daha çabuk dönebilirsiniz, hem de polisin olayla ilginizin hangi boyutta olduğunu bilmesine imkan vermiş olursunuz.

Polisler, sizin şakalaşmak isteyeceğiniz insanlar değillerdir. Örnek verecek olursak, size yaklaşmakta olan bir görevliye aniden parmağınızı doğrultacak olursanız, vurulabilirsiniz. Bazı durumlarda polis, bir insanın ruh sağlığının yerinde olup olmadığını tespit etmek durumundadır. Size, "Kendinize veya bir başkasına zarar vermeyi düşünüyor musunuz?" diye soru yöneltebilir. Eğer şaka ile "Evet kendimi öldüreceğim" derseniz, kendinizi yerel bir akıl hastalıkları hastanesine doğru seyahat etmekte olarak bulabilirsiniz. Polis bu gibi işlerde şaka yapmaz.

Reklam
Reklam

Eğer duyduğunuz seslere göre, dışarıdan zorlayarak evinize girmeye çalışan bir hırsız olduğunu düşünüyorsanız ve polisi aramışsanız, dışarı çıkarak hırsızı aramaya kalkmayın. Geçmişte bazı insanlar (ev sahipleri), polis tarafından hırsız zannedildiklerinden vurularak hayatından oldular. Böyle olaylar, genellikle kendini korumaya çalışan ev sahipleri silahlı olduğunda ve polise doğru (bu halde) koştuklarında gerçekleşti. Bu gibi durumlarda, polisten telefonla yardım isteyen ev sahiplerine, telefonun diğer ucundaki görevlilerin çoğu, herhangi bir yanlışa sebebiyet vermemeleri için dışarıya çıkmamaları ve evde kalmaları konusunda uyarıda bulunurlar. Aynı duyarlılık, dükkan sahipleri, mücevherlerini nakleden kuyumcular, silah konusunda eğitim almakta olan kursiyerler ya da herhangi bir sebeple üzerinde silah bulunduran herkes tarafından gösterilmelidir. Polisler geldiğinde sizi elinizde bir silah taşıyor halde bulmasınlar".