Portföy yatırımları Türkiye'ye gelecek

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), ekonomik veriler ile performanstaki iyileşmenin yatırımcı güvenini güçlendirmesi nedeniyle, gelişmekte olan Avrupa bölgesine akacak portföy yatırımlarının yüzde 60'ının Türkiye'ye geleceğini bildirdi.

IIF, gelecek yıl Türkiye'ye en az 2.8 milyar dolarlık 'doğrudan yabanca sermaye girişi' olabileceği tahmininde de bulundu.

Dünyada bir çok banka, finans kurumunun üye olduğu, bağımsız statüdeki IIF, 'Gelişmekte Olan Piyasalara Sermaye Akışı' konusunda rapor hazırladı.

Reklam
Reklam

Raporda Türkiye'de gelecek yıl özelleştirmenin hızlanacağı, özellikle Türk Telekom ve Tekel gibi kuruluşların, özelleştirmeye ivme kazandıracağı belirtiliyor.

Rapora göre, sadece özelleştirme değil, Avrupa Birliği'nden alınacak müzakere tarihi ile IMF ile yapılacak üç yıllık bir Stand By anlaşması da, Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye akışını arttıracak.

Öte yandan raporda, gelişmekte olan ülkelere, bu yıl 226 milyar dolar, gelecek yıl da 229 milyar dolarlık sermaye akışının gerçekleşeceği belirtiliyor.