Posbıyık Muammer Aksoy'u andı

Kdz ereğli belediye başkanı Halil Posbıyık 22,yıl önce öldürülen Muammer Aksoyu rahmetle andı.

Belediye Başkanımız Sayın Halil Posbıyık, Cumhuriyet Halk Partisi’nin eski milletvekili ve parti meclisi üyelerinden merhum Muammer Aksoy’un ölümünün 22.yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Belediye Başkanımız Sayın Posbıyık’ın mesajı şöyle:

“Gerçek bir Cumhuriyet sevdalısı ve dava adamı Prof. Dr. Sayın Muammer Aksoy’un, hain bir saldırı sonrası aramızdan ayrılışının 22.yıldönümünde, kendisini bir kez daha sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum.

1917 yılında başlayan yaşamına, 1939’da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olup Zürih Üniversitesi Hukuk ve Devlet Bilimleri Fakültesi’nde doktora yaparak devam eden Sayın Aksoy, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Kürsüsü’nde asistanlık ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Medeni Hukuk Kürsüsünde öğretim üyeliği görevlerini ifa eden değerli bir hukuk adamıydı.

Reklam
Reklam

1957 yılında Üniversite Yasası’nda yapılan değişikliklerin üniversitelerin özerkliğine zarar verdiği gerekçesiyle öğretim üyeliği görevinden istifa ederek Cumhuriyet Halk Partisi’ne giren Prof. Dr. Muammer Aksoy, 27 Mayıs 1960 sonrasında yeniden üniversiteye dönmüş, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Anayasa Hukuku profesörü olmuştu. 1960-1961 yıllarında kurucu mecliste Antalya temsilcisi olarak çalışan, 1961 Anayasası’nın hazırlanması sırasında Anayasa Komisyonu Sözcülüğü ve CHP Parti Meclisi Üyeliği görevlerinde bulunan Aksoy, 12 Mart 1971 Muhtırası’ndan sonra sıkıyönetimce tutuklanmasına rağmen, yapılan yargılama sonucunda aklanmıştı. 1977’de CHP İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya giren, Avrupa Konseyi Türkiye Temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu Başkanlığı görevlerini yürüten Aksoy, 12 Eylül 1980’den sonra Ankara Barosu Başkanlığına seçilmişti.

1989’da Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi aydınlarla birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kuran ve Kurucu Genel Başkan olarak görev yapan Prof. Dr. Muammer Aksoy 31 Ocak 1990 günü Ankara Bahçelievler’deki evinin önünde kurşunlanarak öldürülmüştü.

Reklam
Reklam

Aksoy, bir Cumhuriyet bekçisi, büyük bir Atatürkçü aydındı. Aradan geçen bunca yıl boyunca unutulmadı, unutulmayacak; yeri dolmadı, kolay da dolmayacak.

Sayın Aksoy, Türkiye Cumhuriyeti’nin “demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti” olmasını düzenleyen Anayasa’nın ikinci maddesi konusunda büyük mücadeleler vermişti. Yıllar sonra da o mücadelenin anlamı çok daha iyi anlaşılıyor.

Şu gerçek unutulmamalıdır ki, hayatının büyük bir bölümünde bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan insanlarla mücadele eden Muammer Aksoy’un kavgası sürdürülecektir. Arkasında bembeyaz bir sayfa bırakan, Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucusu olan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kendi canından daha çok seven Aksoy’un korunamaması ve gerçek katillerinin hala bulunamamış olması yıllardır canımızı yakmaktadır. Bu sebeple de Sayın Aksoy’u, 22 yıldır 31 Ocaklarda anarken, yüzümüz kızarıyor.

Ancak bizler, Aksoy’un laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ni koruduğu için katledildiğini unutmadan onun fikirlerini sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz.

Reklam
Reklam

Mekanı cennet olsun.”

Halil POSBIYIK

Karadeniz Ereğli

Belediye Başkanı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz