Posta sektörüne ''üst kurul'' geliyor

Ankara (AA)- Posta sektörüne "üst kurul" geliyor. Ulaştırma Bakanlığı, sektörün serbestleştirilmesini ve Posta Düzenleme Kurulu'nun kurulmasını öngören kanun tasarısına son şeklini vermeye çalışıyor.

Tasarının yasalaşmasıyla PTT'nin yanı sıra diğer işletmeler de posta dağıtım işine girebilecek. PTT Genel Müdürlüğü, üst kurul ile görev sözleşmesi imzalayacak, diğer işletmeler ise yetki belgesi alacak.

PTT Genel Müdürlüğü'nün, 100 gram altındaki gönderileri dağıtımdaki tekeli devam edecek.
Türkiye'nin AB üyeliği çerçevesinde posta sektörünün serbestleştirilmesine ilişkin taahhüdü bulunuyor. Bu nedenle bakanlık, tasarının yıl sonuna kadar yasalaştırılmasını öngörüyor.

Reklam
Reklam

Tasarı, sektörde regülasyon görevini üstlenecek Posta Düzenleme Kurulu'nun kurulmasını öngörüyor. Böylece PTT Genel Müdürlüğü ve sektörde faaliyet gösterecek diğer işletmeler, üst kurulun denetiminde ve gözetiminde çalışacaklar.

Posta Düzenleme Kurulu, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı özerk bir kurul olarak yapılandırılacak. Kurul, işletmelerin evrensel posta hizmeti vermelerini teminen gerekli düzenlemeleri yapacak.

Kurul, PTT ve diğer işletmelere belirtilen şartlara uymamaları halinde para cezasının yanı sıra yetki belgelerinin iptaline karar verebilecek. Uygulanacak tarifeler de kurul tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe konulacak.