Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül, molotofkokteyli atarak terör örgütüne yardımcı olduğu iddiasıyla yargılandığı “poşu” davasında 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkeme, Kırmızıgül’ün tutuklanmasına neden olduğu öne sürülen poşusunun da “suçta kullanıldığı” gerekçesiyle müsaderesine hükmetti.
Poşu taktığı gerekçesiyle gözaltına alınıp 25 ay tutuklu kaldıktan sonra mahkemenin oybirliğiyle tahliye ettiği Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Cihan Kırmızıgül (22), molotofkokteyli atarak PKK’ya yardım ettiği gerekçesiyle
11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
**Gizli tanık ifadeden döndü**
İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Cihan Kırmızıgül ilk kez tutuksuz katıldı. Kırmızıgül’ün avukatı Hasan Fehmi Demir, iddianamenin gizli tanık ifadesine dayandığını ancak gizli tanığın mahkemede ifadesinden döndüğünü anlatarak “Savcı buna hiç değinmemiş. Olay yerinde bulunduğu iddia edilen şişeler üzerinde Cihan’ın parmak izi yok. Savcı kanıtları bir bütün olarak değerlendirmeden ve hiçbir gerekçe göstermeden eski mütalaayı tekrarladı. Savcının bu tutumu hukuki temel ilkelere aykırıdır” dedi. Ortada ciddi bir şüphe olduğunu ve şüpheden sanığın yararlanacağını vurgulayan Hasan Fehmi Demir ve Cihan Kırmızıgül suçlamaları kabul etmediğini belirterek beraatını istedi.
**Son sözünde teşekkür etti**
Kırmızıgül son sözü sorulunca, “Bana destek olan hocalarıma ve arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi. Mahkeme heyeti, Kırmızıgül’ü PKK’nın çağrısı ve amaçları doğrultusunda 20 Şubat 2010’da yasadışı gösteriye katılarak, molotofkokteyli attığı ve böylece örgüte yardımcı olduğu gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapse mahkûm etti. Kırmızıgül’e “Patlayıcı madde bulundurmak” suçundan 4 yıl 2 ay hapis ve 100 TL adli para cezası ve olay tarihinde BİM mağazasına taş ve molotofkokteyli atarak zarar verdiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verildi. Kırmızıgül, “Kamu görevlisine direnme, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması” suçlamalarından beraat etti.
Mahkeme, Kırmızıgül’ün adli emanetteki cep telefonunun suçta kullanıldığına dair bulgu elde edilemediği gerekçesiyle iadesine karar verdi. Olay günü Kırmızıgül’ün boynundaki poşunun ise suçta kullanıldığının anlaşıldığını belirten heyet, poşunun müsaderesine (el konulmasına) hükmetti. Davanın 7’nci oturumunda görev alan Savcı Hikmet Usta ise “Sanık hakkında poşu giymesi konusunda herhangi bir cezalandırma talebi olmadı. Zaten poşu giymek yasalarda kesinlikle suç olarak düzenlenmemiştir. Bu bakımdan geçen celse verdiğimiz mütalaayı aynen tekrarlıyoruz” demişti. Cihan Kırmızıgül, Yargıtay’ın onaması halinde yaklaşık 5 yıl hapis yatacak.
**Hocası protestoda: Hukuk nerede**
Karar, dün akşam Taksim’de protesto edildi. 200 kişilik grup İstiklal Caddesi’nde yürüdü. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Karlı, “Dosyada hiçbir değişiklik olmadığı halde 11 sene mahkûmiyet veren aynı hâkimler. Sadece soruyoruz, hukuk bunun neresinde, adalet bunun neresinde?” dedi.