Powell'dan istihbarat itirafı

WASHINGTON (İHA) - ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, savaş öncesinde gündeme getirdiği Irak'ın elinde seyyar biyolojik ve kimyasal silah laboratuarları bulunduğuna dair istihbaratın "sağlam olmadığını" kabul etti.

Powell, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ni Irak'a karşı savaş kararı çıkarmaya ikna etmek amacıyla 5 Şubat 2003'te yaptığı 75 dakikalık sunumda, grafikler yardımıyla Irak'ta seyyar biyolojik silah laboratuarları bulunduğunu kanıtlamaya çalışmış ve Irak'ta sürekli hareket eden en az yedi laboratuarın bulunduğunu öne sürmüştü.

Reklam
Reklam

Brüksel'den Wahington'a dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalar yapan Powell, "O sunumu hazırladığım sırada bana bu bilginin sağlam olduğu söylendi. Ancak şimdi bu bilginin sağlam olmadığı görülüyor" diye konuştu.

Silah denetçilerinin teftişinden kaçırılan seyyar laboratuarların varlığı hakkındaki iddialar, Powell'ın Güvenlik Konseyi'ndeki konuşmasının en dikkat çekici bölümünü oluşturmuştu. Konsey'deki konuşmasından önce sözkonusu istihbaratı farkı kaynaklardan doğrulattığını hatırlatan Powell, "Şimdi bu kaynaklar yanıldıysa, niçin bu duruma geldiğimizi bulmak zorundayız" diye konuştu. Powell, konu hakkında CIA yetkilileri ile görüştüğünü de ifade etti.