Prens Charles'tan 'Şeb-İ Arus' sürprizi

ANKARA (İHA) - İslamiyet'e merak sardığı ve gizlice Müslüman olduğu iddia edilen İngiltere Veliaht Prensi Charles, 'Mevlana şehri' olarak adlandırılan Konya'ya davet edildi.

AK Parti'li Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mostar'da görüştüğü Prens Charles'ı 'Şeb-i Arus' törenlerine davet etti. Davete sıcak bakan Prens Charles, "Resmi davet de bekliyorum" diyerek gelebileceğini söyledi. Bosna'daki iç savaş sırasında Hırvatlar tarafından bombalanarak yıkılan tarihi Mostar Köprüsü'nün açılış törenine katılmak üzere Bosna-Hersek'in Mostar kentine gelen Prens Charles, resmi açılış programının yanısıra Osmanlı İmparatorluğu döneminde yönetimi Konya Mevlana Dergahı'nca atanan mevlevi tekkesini de ziyaret etti. Prens Charles, burada sürpriz bir davetle karşılaştı. Gördüğü manzara karşısında büyülenen Prens Charles, Osmanlı mimarisinin estetik anlayışını yansıtan tekkeyi de gezdi. Prens Charles, tekke ziyareti sırasında AK Parti'li Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile karşılaştı. Akyürek, ayaküstü bir süre sohbet ettiği Prens Charles'ı Konya'ya davet etti. Akyürek, Charles'ı 17 Aralık 2004 tarihinde Konya'da Mevlana'nın vefatı nedeniyle düzenlenecek olan Şeb-i Arus törenlerinde görmek istediklerini bildirdi. Akyürek'in bu daveti üzerine memnuniyetini dile getiren Charles, "Resmi davetinizi de bekliyorum" diyerek gelebileceğini söyledi. Akyürek'in törenler hakkında bilgi vermesi üzerine de Charles, "Benim derviş olduğumu düşünecekler. O zaman 'Prens Mevlevi oldu' diyecekler. Ama gelmeye çalışacağım" diye konuştu.

Reklam
Reklam

CHARLES'IN İSLAMİYET'E DÖNÜK SICAK MESAJLARI...

İslam dünyasına yakınlığıyla bilinen İngiltere Prensi Charles'ın Müslüman olduğu iddia edilmişti. Prens Charles, İslam'a duyduğu sempatiyi ilk olarak 1993 yılında Oxford'ta yaptığı bir konuşmada dile getirmişti. Bu tarihten itibaren İngiltere'de yaşayan Müslümanlar'la birebir ilişki içerisinde bulunan, Müslümanlar tarafından organize edilen pek çok toplantıya ve açılışa katılan Prens Charles, her fırsatta İslamiyet'e duyduğu hayranlığı dile getirmişti. Prens Charles, 1996 yılında Wilton Park'da yaptığı konuşmada, İslamiyet'e duyduğu sempatiyi ve bunun gerekçelerini açık bir şekilde ortaya koymuştu. Prens Charles, İslamiyet'e ilişkin düşüncelerini şöyle dile getirmişti:

"Bizler Batı'da kendi kökenimizi yeniden keşfedebilmek için İslami geleneğin doğanın yaratılışına karşı duyduğu derin saygıdan faydalanmalıyız. Modern materyalizm, dengesiz ve uzun vadeli sonuçları çok zarar verici bir ideolojidir. Ne var ki geçtiğimiz üç yüzyıl içinde, en azından Batı dünyasında dışımızdaki dünyayı algılayışımızı derinden etkileyen bir ayırım oluştu. Bilim üzerimizde katı bir hükümdarlık kurdu. Din ve bilim birbirinden iki ayrı şeymiş gibi gösterildi. Artık bunun tehlikeli sonuçlarını daha iyi görebiliyoruz. Bilim bize dünyanın bildiğimizden çok daha karmaşık olduğunu gösterdi. Ama bu modern, materyalist ve tek boyutlu yapısı ile pek çok şeyi açıklamaktan aciz kaldı. Bu bakış açısı (materyalist görüş) Müslümanlar'a tamamen ters bir bakış açısıydı. Müslüman bir sanatçı veya bilim adamı bir eser ortaya çıkardığında bunu kendi zekasının bir ürünü olarak görmez, bunu ancak Allah'a sunmak için yaptığını bilir. Kuran'dan okuyup çok etkilendiğim bir ayette 'Her nereye dönerseniz Allah'ın yüzü orasıdır' diye bildirilmesi sanırım bir anlamda buna işaret etmektedir. Birbirimizden öğreneceğimiz çok fazla şey var, bunun için ilk adım olarak İngiliz okullarında daha çok Müslüman öğretmeni görevlendirebiliriz. Dünyanın her yerinde insanlar İngilizce öğrenmek istiyorlar, ama burada bizim zihinlerimize olduğu kadar gönüllerimize de hitap edecek bir şeyler öğrenmeye ihtiyacımız var ve bunu Müslüman öğretmenler yapabilirler."

Reklam
Reklam