Prezervatif krizi

Belçika Parlamentosunda bugün yapılan hararetli tartışmaların ardından, Papa 16. Benediktus'un ve Vatikan'ın, "prezervatif krizi" çerçevesinde resmen kınanması kararlaştırılıyor.

Papa 16. Benediktus, geçen hafta Afrika gezisinde özel uçağında yaptığı açıklamada, "Prezervatif dağıtımıyla yetinmek, AIDS hastalığından korunmayı değil, bilakis bu hastalığın daha da yayılmasına neden olmaktadır" demişti. Papa'nın küresel alanda tepkilere yol açan ve Katolikleri geniş ölçüde bölen bu açıklamaları Belçika Parlamentosunda tartışıldı. Papa'nın sözlerini "inanılmaz, sorumsuz ve skandal" olarak nitelendiren Belçikalı bakanlar ve milletvekilleri, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karel De Gucht'tan, Vatikan'a resmi protesto iletilmesini isteyerek bu yönde bir karar tasarısı sundular.

Reklam
Reklam

Sosyalistler, yeşiller ve liberaller tarafından sunulan tasarının yarın onaylanması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Karel De Gucht, Parlamentonun talebi üzerine Vatikan'ın
temsilcisini çağıracağını, "Papa'nın yanıldığını" kendisine resmen bildireceğini açıkladı. Bakan, "Aklı başında bir kişinin nasıl böyle sözler söyleyebildiğini anlamıyorum" dedi. Parlamento tartışmalarında, Belçika'nın "faal laik sisteme acilen geçmesini" ve "Vatikan'ın yobazlıklarının dışlanmasını" isteyen milletvekillerinin fazlalığı dikkati çekti.Hristiyan Demokrat partilerin tartışmalarda sessiz kaldıkları gözlemlendi. Belçika'da Vatikan'ın temsilcisi olan Kardinal Godfried Danneels, "Kilise'nin üst düzey yetkililerine bağlılığının işareti olarak susmayı tercih ettiği" mesajı verdi.

Son dönemde aşırı sağcı din adamlarına karşı hoşgörülü tavırlarıyla da tepki toplayan Papa 16. Benediktus'un Belçika'daki Katolikler bünyesinde büyük itibar kaybettiği belirtiliyor.

AA