Prodoss Güvenli Bisiklet Yolları İstiyor

Kısa adı PRODOSS olan Adana Profesyonel Doğa ve Su Sporları Derneği Başkanı Mehmet Yakut, “Şehrimizde...

Kısa adı PRODOSS olan Adana Profesyonel Doğa ve Su Sporları Derneği Başkanı Mehmet Yakut, “Şehrimizde sadece parklarda değil ulaşımda kullanılmak üzere motorlu taşıtların tehdidinden uzak güvenli bisiklet yollarının yapılmasını istiyoruz” dedi.

Yakut, makinelerin insan yaşamının her anına sızmış durumda olduğunu, bu durumun biyoenerjimizi kullanmamızı engellediğini belirterek, “Makineler bizi tembelleştiriyor, sağlığımızı bozuyor. Motorlu taşıtların yoğun kullanımı doğayı ve insan sağlığını tehdit ediyor, şehir içi trafik durma noktasına geliyor. Kaldırımlarda toz dumandan yürümek zorlaşıyor. Bogota Belediye Başkanı "Gelişmiş ülke, fakirlerin araba sahibi olduğu bir yer değil, zenginlerin toplu taşıma araçlarını kullandığı yerdir” derken bisikleti unutmuş. Biz ekleyelim. Gelişmiş Avrupa şehirlerinde şehir içi trafiğinde bisiklet yollarına apayrı önem verildiği ortadadır. Şehirde bisiklet kullanımı trafiği rahatlatırken insan sağlığını da koruyor” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye şehirlerinin, özellikle de Adana’nın henüz bu perspektiften hayli uzakta göründüğünü kaydeden Yakut, “Biz de bisiklet kullanmak, çocuklar için oyun ya da spor amaçlı bir uğraşı olarak görülüyor. Bu yüzden belediyelerimiz, bir gezi parkuru veya park, bahçe yakınına bisiklet yolu koyarak konunun gündelik ulaşım gibi önemli bir kısmını göz ardı etmiş oluyor. İstanbul, Kayseri, Eskişehir gibi nispeten gelişmiş belediyeler yavaş yavaş bu eksiği fark ediyor. Örneğin Kayseri Belediyesi, halkına şehir içi kullanıma uygun bisikletler satın alabiliyor, bu amaçla bisiklet yolları yapabiliyor” diye konuştu.

Çevrecilerin mücadelesi sonucunda Çevre Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle 18. Madde kapsamında bisiklet yollarının kent imar planına işlenmesi durumunda, planda yer alan projelerin Bakanlıkça desteklenmesinin sağlandığını ifade eden Yakut şunları söyledi:

“Buna göre, bisiklet yollarının yapım masraflarının yüzde 45’i devlet tarafından karşılanıyor. Ortada devletin açık desteği de varken bizler, Adana’nın çevreci, duyarlı insanları olarak Adana Belediyelerine sesleniyoruz: Şehrimizde sadece parklarda değil ulaşımda kullanılmak üzere motorlu taşıtların tehdidinden uzak güvenli bisiklet yollarının yapılmasını istiyoruz.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz