Prof. Dr. Akdemir: Çok Basit Tedbirlerle Kalbi Korumak Mümkün

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Kardiyolog Prof. Dr. Ramazan Akdemir, çok basit tedbirlerle kalp...

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Kardiyolog Prof. Dr. Ramazan Akdemir, çok basit tedbirlerle kalp hastalıklarından korunabileceğini söyledi. Her yıl dünyada 17 milyondan fazla kişinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Akdemir, kalp ve damar hastalıklarının düşük ve orta gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 82'sinden sorumlu olduğunu belirtti. Akdemir, kalp hastalıklarının çoğunun, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve tütün kullanmama gibi yaşam tarzı değişikliğiyle önlenebileceğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

KALBİN YEDEĞİ YOK

Kalp ve damar hastalıkları ile mücadelenin çok önemli olduğunu belirten Akdemir “ Kalp ve damar hastalıkları ile mücadele bizim kendi öz varlığımız için önemlidir. Çünkü bu kalp sizin kalbiniz ve yedeği yok. Bu hayat sizin hayatınız ve yedeği yok. Kalp, her insanın vücudunda bulunan 250-350 gram ağırlığında bir et parçası. Ama o kadar önemli bir organ ki o yani kalp sağlıklı ve iyi ise o insan iyi ve sağlıklı. O et parçasının işlevleri bozuksa veya hasta ise tüm vücudun çok önemli işlevleri bozulmakta ve insan hem mutsuz olmakta ve hatta erken yaşta ölebilmektedir. O halde kalbimizi koruyalım. Ona iyi bakalım.” şeklinde konuştu.

Kalp hastalıklarının önlenebilir olduğunun altını çizen Akdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kalbimiz önemli çünkü içinde sevdiklerimiz var. Bizim kalbimiz sevdiklerimiz için de çok değerli. Kalp hastalıkları sonucu insanlar erken yaşlarda ölmekte. Kalp hastalıklarının topluma ve devlete maliyetleri de çok yüksek olmakta. Unutmayalım ki kalp hastalıkları önlenebilir. Bu sizin elinizde.”

Reklam
Reklam

"SAĞLIKLI KALP EVDE BAŞLIYOR"

Alınacak küçük tedbirlerle kalp ve damar hastalıklarının önlenebileceğini anlatan Prof. Dr. Ramazan Akdemir, bunun evde başlaması gerektiğini vurguluyor. Akdemir'in önerileri şöyle:

-Önce evimizden başlayalım. Sağlıklı ve doğal gıdalarla beslenelim, şekeri ve tuzu azaltalım, yemek miktarını azaltalım ve kesinlikle evde sigara içilmesine izin vermeyelim.

-Her birimiz, birey olarak kendimiz kalp hastalığı riskimizi öğrenelim. En basitinden, Türk Kardiyoloji Derneği’nin internet adresinden ( www.tkd.org.tr) bunu öğrenebiliriz.-Herkes kendi kan basıncını öğrenmeli, kan şekeri ve kolesterol değerlerini bilmeli.

-Kilo vermeliyiz. Kilo vermek için 6 aylık hedef koymalı. Örneğin yüzde 10 kilo verme hedefi gibi.

-Hayatımızdaki stresi azaltabilmek için çaba sarf edelim. Unutmayalım ki stres öldürür, stres kanser yapar, stres kalp krizi ve tansiyon yapar. Stresten kurtulmak için kendimize, sevdiklerimize zaman ayıralım, geziler, kır yürüyüşleri, spor, sinema ve kitap okuma gibi
aktiviteler yapalım.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: