Prof. Dr. Çelik: Akif’in duruşuna ihtiyacımız var

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Akif, basmakalıp sözlerle anlatılacak...

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Akif, basmakalıp sözlerle anlatılacak bir insan değildir. Kalıpların içine sığacak bir insan değildir. Gençlere onun eserlerini ve fikriyatını anlatmamız gerekiyor.” dedi. Eğitim-Bir-Sen İzmir Şubesi, İstiklâl Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’un 75. ölüm yıldönümü dolayısıyla "Mehmet Akif ve Tarih Şuuru" konulu bir konferans düzenledi. Prof. Dr. Çelik, 100. Yıl Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki konferansta Akif'in düşünceleri, şiirleri ve millî mücadeleye katkılarını ele aldı.
Açılışta konuşan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, Mehmet Akif'i anmanın heyecanını yaşadığını belirterek, “Akif bize yurtseverlik ve özgürlük tutkusu aşıladı. Onun vatan millet sevgisini nasıl yaşadığını iyi öğrenmek ve öğretmek gerekiyor. Allah, bu millete bir daha istiklâl marşı yazdırmasın. Mehmet Akif Ersoy'lar ise hep olsun.” dedi. Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak da, “Akif’i daha fazla anlamaya ve onun duruşuna ihtiyacımız var. UNESCO 2011’i Mehmet Akif Ersoy Yılı ilan etmeden önce de sendika olarak çeşitli etkinliklerle andık. Biz onu, şair kimliğinin dışında da önemsiyoruz. Akif’in duruşuna daha fazla ihtiyaç var.” şeklinde konuştu.
Daha sonra geçilen konferansta Prof. Dr. Çelik UNESCO’nun Mehmet Akif ve eserlerinin bütün dünyada tanınması amacıyla 2011’i Mehmet Akif Ersoy Yılı ilan etmesine rağmen Türkiye'de tanıtılmasıyla ilgili etkinliklerin yetersiz ve cılız kaldığına dikkat çekti: “Akif, hep basmakalıp sözlerle anlatıldı. Oysa o, kalıpların içine sığacak bir insan değildir. O, eserlerinde ve fikriyatında Batı emperyalizmine değil, bizim durumumuza isyan ediyor. Üç kıtanın coğrafyasını, tarihini onun kadar yüreğinde hisseden insan çok azdır. Akif, mazlum milletler ve İslâm âleminin geleceği için haykırmıştır.”
Akif’in yaşamında düşünce ve değerlerinin hep daha önce geldiğini, şahsi isteği olmadığını belirten Mehmet Çelik, “Ömrü boyunca hep acılar ve sıkıntılar içinde yaşamış, mazlum milletler için feryadüfigan etmiştir. Kendisini hiç düşünmemiş, ailesi bile perişan ve darmadağın olmuştur ancak şahsiyetiyle ilgili tereddüdü hiç olmamıştır. Kışın giymek zorunda kaldığı paltosunu bile ihtiyacı olana vermiştir. Onu, eserlerini ve fikriyatını gençlerimize çok daha iyi anlatmak zorundayız.” dedi.
Konferansa Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti İzmir milletvekilleri Hamza Dağ ve Nesrin Ulema birer mesaj gönderdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz