Prof. Dr. Çelik: Yeryüzünde Dedesinin Mezar Taşını Okuyamayan Tek Millet Biziz

Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik, yeryüzünde dedesinin...

Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik, yeryüzünde dedesinin mezar taşını okuyamayan tek milletin Türk milleti olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mehmet Çelik, "8 yaşındaki Yunanlı çocuğun dahi atalarının 2 bin sene önce yazdıkları yazıtları okuyabiliyor." dedi.

Kars Özel Sultan Alparslan Koleji'nde düzenlenen ‘Tarih Bilinci ve Yakın Tarihimiz’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Çelik, Türk milleti üzerinde oynan oyunlara dikkat çekip, yeni nesil gençleri düşünmeye, araştırmaya davet etti.

Reklam
Reklam

Adıyaman'da 2005'te karşılaştığı ilginç bir hikayesini aktaran Çelik, "2005’te Adıyaman’da her iki senede bir yapılan ‘Komegene ve Nemrut Festivali’ programına ilave edilen sempozyuma davet edildim. Bu sempozyuma dünyanın dört bir tarafından insanlar katılıyor. 3 gün süren sempozyumun sonunda, Nemrut’ta akşam üzeri konserlerle kapanış yapılıyor. Güneşin batışını da izleyip dağılmalar oluyor. Ben de o akşamın sabahı bir arkadaş ile eski Kahta’da bir Selçuklu Kalesi’ni, görmek için yola çıktım. Kaleye vardık ve ana kapının girişinin üstünde bir kitabe var. Kitabe üzerinde ise bir satır yazı var. Arkadaş onu okumaya çalışıyor. Sosyoloji profesörü ama tefsir okutacak kadar Arapçası var, yani ilahiyat mezunu olan bu arkadaşım yazıyı zor okudu ve kitabede bu kalenin falan tarafından şu tarihte inşa edildiğinin yazdığını söyledi. İçeri girdik ana baba günü ve güneşi izliyoruz. Arkadan bir çocuğun sesine kulak kabarttık. Ne İngilizce, ne Fransızca, ne Almanca, ne de İtalyanca konuşuyor. Geriye dönüp baktığımda 8 yaşında bir çocuk yanında annesi elinden tutmuş ve önlerinde durdukları bir kitabe taş Frenkçe yazılı çocuk oraya bakıyor ve annesine bir şey soruyor. Kadına, çocuğun anlayıp anlamadığını sordum. O da bazı kelimeleri anlamadığını ve onları kendisine sorduğunu onun da eş anlamlı kelimesini veya şimdi kullanılan kelimeyi söylediğini ve o zaman anladığını, çünkü bu üçüncü sınıfta olduğunu, her sene bin kelime ile eğitim gördüklerini, bu metni tamamen okuması için 8. sınıfta olması gerektiğini ifade etti. O arada aynı zamanda dekan olan arkadaşıma dönüp, 'arkadaş bu işte bir yanlışlık var' dedim. 8 yaşında bir Yunanlı çocuk o ortamda bulunan 72 millete, 2 bin sene önce atalarının yazdığı kitabeyi okuyarak bir böcek gibi bakıyor. Siz kimsiniz? Benim atalarım 2 bin yıl önce burada bu medeniyete damgalarını vurmuşlar diyor.” dedi.

Reklam
Reklam

"ATATÜRK’ÜN 7 KEZ SADELEŞTİRİLMİŞ NUTKUNU ANLAMIYORUZ"

Prof. Dr. Çelik, yeryüzünde dedesinin mezar taşını okuyamayan, babasının yazdığı mektubu anlamayan tek milletin Türk milleti olduğuna dikkat çekti. 'Dünyada ikinci bir örneğimiz yok diyen Çelik, "Atatürk o meşhur Nutkunu yazarken, 7 yaşındaki çocukla 70 yaşındaki okur-yazarın anlayacağı biçimde sokak Türkçesiyle yazdı. 1940'dan 60'lara kadar 'anlaşılmıyor' denilerek 7 kez sadeleştirildi. Bugün de tarih bölümü öğrencileri 7 defa sadeleştirilmiş Nutku okuyup anlayamıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir durum yok. Biz; Fuzuli’den Nedim’den vazgeçtik, Atatürk’ün Nutku ki sokak Türkçesi ile yazılmış ve 7 sefer güncelleştirilmiş onu bile anlayamıyoruz. Yine tarih dersi, Osmanlıca eğitimi almış, okumuş öğrenciler bile anlayamıyor. Kısaca birileri bize müthiş bir kazık atmış.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: