Prof. Dr. Dikensoy: Elektronik burunla akciğer kanseri teşhisi erken yapılacak

Prof. Dr. Öner Dikensoy, elektronik sensörler yardımı ile kansere sebep olan kimyasal içerikli uçucu gazların...

Prof. Dr. Öner Dikensoy, elektronik sensörler yardımı ile kansere sebep olan kimyasal içerikli uçucu gazların tanınabilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Dikensoy, elektronik burun olarak nitelenen sensörlerle akciğer kanserinin erken teşhisinin yapılabileceğini belirtti.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Dikensoy, Antalya'nın Manavgat ilçesinde Türk Toraks Derneği'nin düzenlediği 'Akciğer Sağlığına Adanmış 20 Yıl' kongresi sonrası elektronik burun çalışmaları ile ilgili Cihan Haber Ajansı(Cihan)'na açıklamada bulundu.

Reklam
Reklam

Elektronik burunun insan koku alma sisteminin basitleştirilmiş bir modeli olduğunu belirten Prof.Dr. Öner Dikensoy, cihazın çalışmasının ise bazı elektronik sensörler yardımı ile kansere sebep olan kimyasal içerikli uçucu gazların tanınabilmesine yardımcı olduğunu söyledi. Cihazın tanıyabildiği bu kokuların hafızasına önceden kaydedilmesi durumunda yeniden karşılaştığı bu kokuları tanıdığının altını çizen Dikensoy, son 10 yıl içinde cihazın geliştirilmesine yönelik dünyada ciddi çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Günümüzde elektronik burun kullanımı yöntemi ile özellikle enfeksiyonlar ve akciğer kanseri tanısında ciddi veriler elde edildiğini belirten Dikensoy, dünyada cihazı yapan ve geliştirilmesi için Araştırma Geliştirme(Ar-Ge) çalışması yapan tek ülkenin İsrail olduğunu ifade etti. Dikensoy, yakın zamanda İngiliz araştırmacıların ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan stafilokokus aureusu elektronik burun yardımı ile 2 saat gibi kısa süre içinde yüzde 100'e yakın doğruluk tespit ettiğini söyledi. Dikensoy, "Gelecekte hastaların salgılarının alınması yerine nefesleri koklanarak bir enfeksiyon olup olmadığı ve varsa bakterilerin buna sebep olup olmadığı geliştirilmiş elektronik burun yardımı ile mümkün olacaktır. Elektronik burunda umut bağlanan diğer önemli bir sağlık problemi de başta akciğer kanseri olmak üzere çeşitli kanserlerin tanınabilmesidir. Tümör hücrelerinin metabolik yolağı sırasında hastanın nefesinde uçucu organik bileşikler nano teknolojisi kullanılarak elektronik burun sayesinde tanınabilmektedir." dedi.

Reklam
Reklam

Özel yetiştirilmiş köpeklerin kanserli hastaları nefeslerinden tanıyabildiklerini belirten Dikensoy, köpeklerin kanserli hastayı tanıyabilme oranının yüzde 30-40 civarında olduğunu söyledi.

İsrail Teknoloji Enstitüsü'nde çalışan bir grup bilim adamının farklı kanserler olan 177 hastada yaptıkları çalışmada elektronik burun yardımı ile büyük oranda doğru sonuç aldığının altını çizen Dikensoy, cihaz yardımı ile baş boyun tümörlerin tanınmasında ciddi veriler elde ettiklerini kaydetti. Türkiye'de elektronik burunla ilgili yeni yeni çalışma yapılmaya başladığını anlatan Dikensoy, çalışmaların kısa sürede tamamlanarak başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanserin erken tanısının yapılarak tedavisine başlanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: