Prof. Dr. Gömeç: “türklerin Son Destanını Atatürk Yazdı”

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın her ay farklı bir akademisyeni konuk...

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın her ay farklı bir akademisyeni konuk ettiği Türk Tarih Konferansları devam ediyor.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadettin Gömeç etkinlik kapsamında Antalyalılara Türk Destanları konulu bir konferans verdi. Türk destanlarının ana temalarını ve arkasındaki tarihi gerçekleri anlatan Gömeç, Türk destanlarına bakıldığında içerisinde mutlaka hakikati barındıran olaylara rastlandığını ifade etti. Saadettin Gömeç, “Destanlar milletlerin kahramanlık hikâyelerinin toplamıdır. Bu bakımdan Türklerin tarihi birçok destanî hikâyeyle doludur. Dünyanın en eski halklarından biri olan Türkler destanlar açısından oldukça şanslıdır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

12 TÜRK DESTANI

Türklerin 12 destanı bulunduğunu kaydeden Saadettin Gömeç, bunları şöyle sıraladı:

“Oğuz Kaan Destanı, Türklerin Türeyişi ve Ergenekon Destanı, Teşkilatsız Türk Boylarının Türeyiş Destanı, Sır Taduş Boyunun Yok Olması Destanı, Uygurların Türeyiş ve Göç Destanı, Kimek Destanı, Başkurt Destanları, Alp Er Tonga Destanı, Hun Liu Destanı, Attila Destanı, Çor Destanı ve Dede Korkut Hikayeleri.”

DESTANLARIN ÖZELLİKLERİ

Prof. Dr. Saadettin Gömeç, Türk destanları arasında en muhteşeminin Oğuz Kaan destanı olduğunu belirterek, onu Ergenekon Türeyiş Destanı, Alper Tonga Destanı ve Dede Korkut hikayelerinin izlediğini kaydetti. Türk destanlarının özelliklerini de anlatan Gömeç şu bilgileri verdi:

“Destanlarımızda en beliren özelliklerden birisi ışıktır. Türk destanlarında bileği bükülmeyen kahramanlar çoğu zaman ilahi bir ışıkla ortaya çıkar. Ayrıca ağaç sevgisi de destanlarda geniş yer tutar. Sıkça görülen özelliklerden biri de değişik madenlerdir. Ayrıca destanlarımızdaki önemli motiflerden biri de kurttur. At ve su da destanlarda sıkça yer alan diğer unsurlardır.”

Reklam
Reklam

KURT ATA İNANCI

Her halkın ata olarak kabul ettikleri mitolojik bir yaratık olduğunu anlatan Saadettin Gömeç, Türklerin de ataları olarak kurdu kabul ettiklerini söyledi. Türklerin kurt ata motifinin arkeolojik bulgularla da desteklendiğini ifade eden Gömeç, “Cumhuriyetin ilk milli heykellerinden olan Ankara’daki Atatürk heykelinin sağında ve solunda Mustafa Kemal’i iki kurt bekledi ve bekliyor” dedi.

NEVRUZ TÜRKLERİN YILBAŞIDIR

Nevruz’un Türkler için çok önemli olduğunu belirten Gömeç şöyle konuştu:

“Nevruz Cumhuriyet’in ilk yıllarında kutlanıyordu. Osmanlı döneminde milli bayram olarak kutlandığı kaynaklarda var. Mustafa Kemal nevruz günü Keçiören de kutlamalar yapmış. Atatürk öldükten sonra bu kutlamalar unutturuluyor, yapılmıyor. 21 Mart bütün Türklerin yılbaşıdır.”

SON DESTAN ATATÜRK’ÜN

Türklerin son destanını Atatürk’ün yazdığını belirten Prof. Dr. Saadettin Gömeç, “Dişi kurdun çocukları 19. asrın sonlarında felaket üzerine felaketle karşılaştı. Bütün güçlü devletlerin saldırısına uğradı Anadolu’ya sıkıştırıldı. Başına son darbe vurulmak üzereydi. Ama tanrı Türkün destanının bitmesine izin vermedi. Yeni bir destan yazılmalıydı. Oğuz Kaan’ın son büyük torunu Mustafa Kemal adlı gözü pek yiğidi yolladı. Sakarya oldu, Dumlupınar oldu. Bu toprakları sonsuza dek Türk adını koydu” diye konuştu. Konferans sonunda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Öcal, Prof. Dr. Saadettin Gömeç’e çiçek verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: