Prof. Dr. Halis Akalın: AIDS ülkemizde hızla yayılıyor, önlem şart

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof....

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Akalın, dünyadaki AIDS hastalarının sayısının hızla arttığını söyledi. Hastalığın tanımlanmasının üzerinden 30 yıl geçtiğini hatırlatan Prof. Dr. Akalın, ülkemizde de 4 bin 826 kişinin HIV/AIDS pozitif olarak kayıt altına alındığına dikkat çekti. Akalın, Bursa’da da son iki yılda AIDS’li hasta sayısında yüzde 50’lik bir artış olduğuna vurgu yaptı.
Prof. Dr. Halis Akalın, 1 Aralık Dünya AIDS günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, gelişmiş ülkelerde AIDS’in yayılma hızı düşmesine rağmen gelişmekte olan ülkelerde virüsün hızla yayıldığını bildirdi. Dünyada şu anda 34 milyon AIDS’li bulunduğunu, Türkiye'de her yıl hasta sayısının arttığını ifade eden Akalın, 2008 yılında 3 bin 370 olan sayının 2010’da 4 bin 525’e, yılın ilk altı itibariyle de 4 bin 826’ya yükseldiğini belirtti.
Bursa’da da HIV/AIDS hastası sayısının hızla arttığını kaydeden Prof. Dr. Akalın, 2009 yılında toplam hasta sayısı 58 iken, 2011 yılı Kasım ayı itibariyle hasta sayısının 87’ye çıktığını söyledi.
Türkiye’nin geçiş yolları üzerinde bulunmasının hastalığın yayılma hızını artırdığını savunan Prof. Dr. Akalın, Türkiye'ye yılda 25 milyon turist gelmesinin ve yurt dışında çalışan 3.5 milyon dolayındaki Türk işçinin de hastalığın yayılmasında önemli rol oynadığına dikkat çekti.
Hastalığın cinsel ilişki, HIV pozitif bir kişiden alınan kan veya kan ürünlerinin bir başkasına verilmesi, HIV pozitif anneden bebeğe geçiş, damar içi uyuşturucu kullanımıyla bulaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Akalın, tedavi konusundaki gelişmeleri şöyle aktardı: “Son 15 yılda virüse karşı kullanılan ilaçlarda önemli gelişmeler olmuştur. Günümüzde bu ilaçların kombine edilmesi (3 ilacın birlikte kullanılması) ile virüsün kandaki düzeyi ölçülebilen seviyenin altına çekilebilmekte ve bağışıklık sistemine kendisini onarma fırsatını verebilmektedir. Ayrıca kandaki virüs düzeyinin düşmesi bir başkasına bulaşma riskini azaltmaktadır. Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, şu anda elimizde bu ilaçlarla virüsü tamamen vücuttan atacak (eradikasyon) bir tedavi yöntemi yoktur. Ayrıca ülkemizde bu tedaviye ihtiyacı olanların yaklaşık yüzde 60’ı bu tedaviyi alabilmektedir. HIV/AIDS’e karşı aşı çalışmaları devam etmekle birlikte henüz kullanım aşamasına gelmiş bir aşı yoktur.”
Tüm bu gelişmelerin HIV/AIDS’in gelişmiş ülkelerdeki yayılım hızını yavaşlattığını ifade eden Akalın, daha az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ise artış eğiliminin sürdürdüğünü, bunda da eğitim eksikliği ve tedaviye ulaşamamanın önemli rol oynadığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz