Prof. Dr. İlhan Arsel hayatını kaybetti

Akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlhan Arsel’in, uzun süredir yaşadığı ABD’de vefat ettiği bildirildi.

Kaynak Yayınları’ndan yapılan yazılı açıklamada, akademisyenliğinin yanı sıra değişik konularda kitap ve makaleleri bulunan 89 yaşındaki Arsel’in, 7 Şubatta ABD’de hayatını kaybettiği ve cenazesinin toprağa verildiği belirtildi.

Arsel’in 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in de aralarında bulunduğu birçok insanın hocalığını yaptığı ve yetişmesine katkı verdiği ifade edilen açıklamaya göre, İstanbul’da 1921 yılında doğan İlhan Arsel, 1942’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra 1949’da İsviçre’nin Cenevre Üniversitesi’nde doktora eğitimini tamamladı.

Reklam
Reklam

Doktorasını aldıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde "Anayasa hukuku" dersleri veren Prof. Dr. İlhan Arsel, 1960 askeri müdahalesinden sonra yeni Anayasa tasarısını hazırlamakla görevlendirilen 10 kişilik "İstanbul Komisyonu"nda ve daha sonra kurucu meclis ön tasarısını oluşturan 5 kişilik komisyonda üye olarak yer aldı.

Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından 1966 yılında "Kontenjan Senatörü" olarak Senato’ya atanan Arsel, 1971 yılında, merkezi New York’ta bulunan "Inter-University Associate" kuruluşunda danışman ve araştırmacı olarak görevlendirildi.

Kuruluşun "kronolojik yorum" esasına göre yayımladığı "Dünya Ülkeleri Anayasaları" (Constitutions of The Countries of The World) adlı 14 ciltlik eserin "Türkiye" ve "Belçika" bölümlerini hazırlayan Arsel, 1977’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden istifa etti. İstifasından sonra araştırma ve öğretim faaliyetlerine devam eden Arsel’in 20’nin üzerinde eseri bulunuyor.