Prof. Dr. Kavranoğlu: Daha çok gelişmişlik için bilgi toplumu olmalıyız

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, 1980’li yıllarda sadece 1,5 milyar...

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, 1980’li yıllarda sadece 1,5 milyar dolar ihracat yapabilen Türkiye’nin uygulanan akılcı politikalarla bugün 135 milyar dolara ulaştığını söyledi. Kavranoğlu, "Gelinen nokta da bizim için yeterli değil. Çünkü Türkiye çok daha fazla ihracat yapabilecek kapasiteye sahip. Bunun için de yüksek katma değerli ürünler üretmek, yani bilgi toplumu olmak gerekiyor." dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Meslekte Birlik Grubu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Kavranoğlu’nu ağırladı. Prof. Dr. Kavranoğlu, Birlik Grubu üyelerine "Sanayi Toplumundan Bilgi ve Teknoloji Toplumuna Geçiş Stratejileri" hakkında bilgiler verdi. Kavranoğlu, 70 ve 80’li yıllarda gelişmişliğin büyük sanayi tesisleri kurmakla ölçüldüğünü söylerken, Türkiye’nin 80’lerin başında sadece 1,5 milyar dolar ihracat yapan bir ülke konumunda olduğunu hatırlattı. Bakan Yardımcısı Kavranoğlu şunları kaydetti: "Özellikle AK Parti hükümeti ile atağa geçen yatırımlar, verilen teşvikler ve 2023 için belirlenen hedefler ihracatımızın gelişmesinde büyük rol oynuyor. İhracatta bugün geldiğimiz 135 milyar dolarlık rakam hedeflerimize sağlam adımlarla yürüdüğümüzü gösteriyor. Ancak yüzölçümü olarak Konya kadar büyüklüğe sahip İsviçre’nin bile 185 milyar dolar ihracatı varken, bizim daha sağlam adımlar atmamız gerekiyor."

Reklam
Reklam

"TEKNOLOJİ VE BİLGİ ALTYAPISI GERİ KALMIŞ"

Türkiyenin artık bilgi toplumu olma yolunda hızla ilerlediğini belirten Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Kavranoğlu, geçmişte büyük sanayi tesisleri ile ölçülen gelişmişliğin bugün bilgi ile ölçülür hale geldiğini kaydetti. Gelişen dünya düzenine ayak uyduran bir Türkiye’nin var olduğuna dikkat çeken Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, bu sürece engel olabilecek her türlü sorunun ortadan kaldırılması için yoğun çaba sarfettiklerini söyledi. Kavranoğlu, "Bu yolda ilerlerken yolumuzu tıkayan en büyük engel olan geri kalmış teknoloji ve bilgi altyapısının biran önce değiştirilmesi lazım." diye konuştu.

"BİLGİN VARSA GÜCÜN VAR"

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Birlik Grubu adına bir konuşma yapan Elektrik Mühendisi Ali Yılmaz da meslek odalarında mühendisliğin temel disiplininden uzak siyasal yaklaşımların gerici yaklaşım olduğunu belirtti. Yılmaz, bilimsel verilerden uzak yaklaşımların odaların gelişmesinde ve toplumda söz sahibi olabilmesinde büyük bir engel olduğunu ifade etti.Yılmaz şöyle devam etti: "Tarım toplumundayken toprağınız var ise gücünüz vardı. Sanayi dönemindeyken fabrikanız ve hammadeniz varsa zengindiniz. Ama artık bilgi ve teknoloji toplumundasınız. Bilginiz varsa güçlüsünüz. Bunun için de ülkemizde Google gibi Apple gibi markaları çıkaracak bilgi gücünü topluma yaymamız gerekiyor. Mühendislik odalarına burada önemli görevler düşüyor. Odalar üyelerinin bu yarışta rekabet ve bilgi gücünü arttıracak faaliyetler içinde bulunmalı. Bilgi toplumuna ulaşmak için, bilgiye ulaşmak için bizim projeler üretmemiz, yenilikçi çalışmalara imza atmamız gerekiyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz