Prof. Dr. Okutan: Kalp Hastalarının Dörtte Biri Hastalığın Farkında Olmadan Ölüyor

Mustafa KOZAK/ANTALYA, Prof. Dr. Hüseyin Okutan, Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kabukçu ve kardiyoloji bölümündeki doktorlarla birlikte kalp hastalıklarında

Mustafa KOZAK/ANTALYA, Prof. Dr. Hüseyin Okutan, Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kabukçu ve kardiyoloji bölümündeki doktorlarla birlikte kalp hastalıklarında güncel tedaviler konusunda açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Okutan, Türkiye'de her 1000 kişiden 14'ünde kroner kalp hastalığının görüldüğünü açıkladı. Prof. Dr. Okutan, hastaların dörtte birinin ise hastalığının farkında olmadan ani ölümle karşılaştığını vurguladı. Bu trajik durumun 'Akşam yattı, sabah uyanamadı', ya da 'Sandalyede yığılıp kaldı' gibi sözlerle tanımlandığını aktaran Prof. Dr. Okutan, kalp hastalıklarıyla ilgili toplumun duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Bazı hastaların hastalık belirtilerini ciddiye almadığını da kaydeden Prof. Dr. Okukan, "Kalp damar hastalıklarını belirleyen risk faktörleri var. Bu faktörler nedir, genetik miras var mı? Erkek cinsiyetinde risk daha fazla. Eskiden bu yaş 40'ın üzerindeydi. Ama risk faktörü erkeklerde 30'lu yaşlara kadar düştü. Ayrıca sigara, kan yağlarının yüksek olması gibi etkenler kalp hastalığı riskini artırıyor. Bu risk faktörlerini gözden geçirip mutlaka kalple ilgili muayene olmak gerekir" dedi.
'MENOPOZDAN SONRA KADINLARDA ARTIYOR'
Kroner kalp hastalığının kesin tanısının konulabilmesi için geleneksel anjiyografinin yapıldığını anlatan Prof. Dr. Okutan, ülke genelinde yılda 1 milyon civarında hastanın kalbinden muayene olduğunu açıkladı. Bunların yaklaşık 150 bininin yatarak tedavi gördüğünü aktaran Prof. Dr. Okutan, yılda 60 bin civarında da by-pass ameliyatı gerçekleştirildiğini söyledi. Türkiye genelinde 262 merkezde ameliyatların yapıldığını da anlatan Prof. Dr. Okutan, bunun 133'ünün özel hastaneler olduğunu açıkladı. Bu ameliyatların yüzde 57'sinin ise özel hastanelerde gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Okutan, kalp hastalığının erkeklerde daha fazla görüldüğünü de söyledi. Menopozla birlikte kadınlarda da kalp hastalığı riskinin arttığını kaydeden Prof. Dr. Okutan, "Menopoza kadar koruyucu bir dönem var kadınlarda. Ama menopozdan sonra kadınlarda da artıyor" dedi.
RİSKİ ARTIRAN ETKENLER
Soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Okutan, hareketsiz yaşam ve kalorisi yüksek besinlerin kalp hastalığı riskini artırdığını söyledi. Sıcakların da risk faktörünü artırdığını kaydeden Prof. Dr. Okutan, yaz aylarında sıvı kaybının fazla olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Okutan, stresin de riski artırdığını söyledi. Önümüzün bayram olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Okutan, oruç tutan hastaların birdenbire çok fazla yeme içmeye fazla yüklenmemesini önerdi.
Prof. Dr. Mehmet Kabukçu da kalp hastalığı olanların, yaz ve ramazan aylarında dikkatli olmasını önerdi. Kalp hastalığının tam anlamıyla tedavi edilemediğini anlatan Prof. Dr. Kabukçu, kanser kadar sonucu kötü olan bir hastalık olduğunu anlattı. Antalya'da hastanelerde yatanların en az yarısının kalp hastalarından oluştuğunu belirten Prof. Dr. Kabukçu, hastaların çoğunluğuna ilaçlı tedavi yapıldığını söyledi. Uzman. Dr. Atakan Yakutoğlu ise günümüzde artık kasıktan yapılan anjiyoların yerine el bileğinden girilerek yapılan anjiyoların daha fazla tercih edildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: