Prof. Dr. Önalp: Sadece orta değil az hasarlı binalar da risk taşıyor

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Önalp, az hasarlı binaların en az orta...

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Önalp, az hasarlı binaların en az orta hasarlı binalar kadar risk taşıdığını ve olası bir depremde bu binaların yıkılabileceğini söyledi.
Akın Önalp, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğılu’nu ziyarette yaptığı açıklamada, binalarda oturulmasının büyük bir tehlikeye kapı araladığını belirtti.
Sakarya’daki binaların büyük bir kısmının eski yönetmeliklere göre yapıldığını ve bunun büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Önalp, şehrin periyodik olarak sürekli büyük depremlerle karşı karşıya kaldığını ve bundan sonra da yine büyük deprem yaşaması muhtemel bir şehir olduğunu ifade etti. Önalp, “ Bunun nedeni de fay hatlarına çok yakın olmamızdır. Şu an itibariyle Sakarya’daki orta hasarlı hatta az hasarlı binalar büyük risk altındadır. Yani yarın bir deprem olsa sadece orta hasarlı binalar değil hafif, az hasarlı binalarda büyük risk taşımaktadır. Yani az hasarlı bina sahipleri asla şunu dememelidirler; benim binam az hasarlı bu yüzden güçlendirme yapmama gerek yok. Bu vahim bir hata olur. Olası bir depremde az hasarlı binalarında yıkılması muhtemeldir.” diye konuştu.
Az hasarlı bina sahiplerinin kesinlikle güçlendirme çalışması yapması gerektiğini vurgulayan Önalp, orta hasarlı binaların ise kesinlikle kullanılmaması gerektiğini kaydetti.
Önalp, “ O nedenle Büyükşehir Belediye Başkanımızla orta hasarlı binaların kesinlikle kullanılmaması gerektiğini paylaştım. Zeminin iyi olmaması, binaların eski yönetmeliklere göre projelendirilmesi ve de 1999 depreminde gördükleri hasar, bu binaların kesinlikle kullanılmamasını gerektirmektedir. Bir başka deyişle onarım görmeyen, güçlendirilmeyen orta hasarlı binaların içinde oturulmasının son derece sakıncalı olduğu ve hayati tehlike taşıdığını başkanımızla paylaştık.” açılmamasında bulundu.
Orta hasarlı bina sorununun yıllardır devam ettiğini ancak vatandaşın can güvenliğini tehdit eden bu soruna kayıtsız kalmalarının söz konusu olamayacağını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Sayın Önalp, zemin mekaniği konusunda sadece ülkemizde değil dünyada saygın bir bilim adamıdır. Kendisiyle Sakarya’daki binaların mevcut durumunu, orta ve az hasarlı bina meselesini ve depreme karşı neler yapılabilir gibi konuları konuşma fırsatımız oldu. İnşallah bundan sonra hocamızla daha fazla görüşme imkânımız olacak. Büyükşehir Belediyesi olarak, deprem şehri olan Sakarya’nın daha güvenilir bir kent olması ve bu gerçeğe uygun bir şekilde yapılanması için önemli çalışmalar gerçekleştireceğiz.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz