Haziran, temmuz ve ağustos aylarının sıcaklığının normallin üzerinde geçeceğini ifade eden Prof. Dr. Orhan Şen, “Yaz mevsiminin 90 gününün 65 günü sıcak geçecek” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ )Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen sıcak geçecek bir yaz uyarısı yaptı. Son 10 yılda Türkiye’de bir takım, meteorolojik parametrelerde değişiklikler olmaya başladığını söyleyen Şen, “ Bunlarda bilhassa ekstrem yani uç değerlerde artışlar meydana geldi. Bunların nedeni esasında, küresel ısınmanın alabildiğine önlem alınmaksızın devam etmesinden kaynaklanıyor. Sanayileşmiş ülkeler, küresel ısınmanın önüne geçmek için fazla çaba göstermiyorlar. O zaman ne oluyor dünyanın belirli bölgelerinde bu küresel ısınmanın meydana getirmiş olduğu, iklim değişiklikleri meydana geliyor. Türkiye’de bu iklim değişikliklerinden en fazla etkilenen ülkelerden bir tanesi” diye konuştu. Küresel ısınma üç ayrı meteorolojik olaya etki ettiğini belirten Şen, “ Birincisi sıcaklık, ikincisi rüzgar üçüncüsü yağış. Ne oluyor bunlarda rüzgar kuvvetleniyor ve hortumları meydana getiriyor. Ani yağmurlar yağıyor ve sel baskınlarını meydana getiriyor. Şimdi Türkiye’de bunları yavaş yavaş görmeye başlıyoruz. Bazı illerimizde hortumları gördüğümüz biliyorsunuz. Artık mal ziyanından ziyade can kaybı da yaşanıyor. Bu tamamen tedbirsizlik ve ihmalden kaynaklanıyor. Esasında bu Amerika’daki hortumlarda Türkiye’deki hortumlar bir değildir. Amerika’daki hortum hızı 200 kilometre saate çıkan hortumlardır” şeklinde konuştu.
Türkiye’deki sıcaklık artışlarının periyodik olarak kısa aralıklarla görüldüğünü kaydeden Şen şöyle konuştu:
“2010 yılında bir sıcak hava dalgası ile karşılaşıldı. Şimdi 2013 yılında yeniden bir sıcak hava dalgası ile karşılaşılacak. Bu hep böyle gitmeyecek ancak yaz mevsimin 90 gününün 65 günü sıcak geçecek. İstanbul’un Temmuz -Ağustos sıcaklığı 28-29 derece iken 32- 33 derecelere çıkacak. Burada sadece termometre ile ölçülen sıcaklık değil, hissedilen sıcaklıkta son derece önemli. Nemin fazla olduğu bölgelerde bilhassa İstanbul’da termometre ile ölçülen sıcaklık ile hissedilen sıcaklıkta yükseliyor. 36- 37 derecelik bir sıcaklık nem ile birlikte 43- 45 derecelik bir sıcaklığa çıkar bu sıcaklıkta sağlık açısında tehlikeli boyutlara yol açabilir.”
Türkiye’deki aşırı sıcaklıkların nedenleri arasında küresel ısınmanın yanı sıra güneşteki patlamalar ve El-Nino olayının olduğunu vurgulayan Şen, “Küresel ısınmanın yanı sıra güneşteki patlamalardır. 2013 yılında güneşteki patlamalar maksimum seviyelere ulaştı. Dolayısıyla dünyaya gelen enerji miktarı arttı. Üçüncü neden ise El-Nino dediğimiz Doğu Pasifikteki deniz yüzey sıcaklıkların artmasıdır. Bu El-Ninolu yıllarda dünyada sıcak hava dalgası etkili olur. Bu üçünün bir araya gelmesinden dolayı Türkiye’nin de arasında bulunduğu Rusya, Doğu Avrupa ülkeleri, İran, Irak ve diğer Arap ülkelerinde etkili olacak” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz