Prof. Dr. Özkan: Tek Eksiğimiz Organ Bağışı

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr....

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, organ nakli konusunda hem tıbbi teknik hem de tecrübe olarak çok iyi durumda olduklarını, tek eksiklerinin organ bağışı olduğunu söyledi.

İl Sağlık Müdürlüğü'nce kurulan Sağlık Akademisi'nin dördüncü haftasında, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Konferans Salonu'nda Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştiren AÜ Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ömer Özkan organ bağışının önemini anlattı.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin organ nakli konusunda birçok ülkeye göre çok iyi konumda olduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, 2000'li yıllara kadar yapılan organ nakillerinde teknolojinin gerilerde olduğunu söyledi. Günümüzde organ naklinde çığır açıldığını anlatan Özkan, teknolojik gelişmeler sayesinde daha farklı organların nakil edilebileceğinin ortaya çıktığını aktardı. Özkan, "Dünyadaki ilk yüz nakli 10 yıl öncesine dayanıyor. O zaman deneysel alıştırmalar yapılıyordu. Geçen yıldan beri ise Türkiye'de de yapılmaya başlandı. Türkiye organ nakli konusunda gayet iyi durumda." dedi. Sağlık Bakanlığı'nın organ nakli konusunda çok iyi çalıştığını dile getiren Özkan, tek eksiğin organ bağışı olduğunu ifade etti.

"YAPILAN BAŞARILI ORGAN NAKİLLERİ BAĞIŞLARI ARTTIRDI"

Kol ve yüz naklinin diğer organlar gibi hayat kurtarıcı olmasa bile sansasyon oluşturduğuna değinen Prof. Dr. Ömer Özkan Özkan, başarılı olunan bu nakillerin organ bağışını arttırdığını vurguladı. Heyecan verici ve inandırıcı ameliyatların topluma sunulmasıyla kendilerini daha mutlu hissettiklerini ifade eden Özkan, "Her şey çok güzel, fakat bağışta kötü durumdayız. Belli dönemlerde iyi haberlerle her şey çok iyi oluyor. Ama ondan sonra her şeyi unutuyoruz. Bu konuda dünyanın en iyi ülkesi İspanya'dır. Bu iş zorlamayla olmaz, insanların bilinçli olması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'de kanunların herkese bağış yapma yetkisi verdiğine işaret eden Özkan, "Ama o bağışın aile tarafından onaylanması gerekiyor. Kendisi organ nakli olmuş kişilerin bile yakınları vefat ettiğinde organlarını bağışlamadıklarını gördük. Bu çok önemli, bu bilincin oturması gerekiyor." dedi. Daha sonra kursiyerlerin sorularını cevaplandıran Özkan'a İl Sağlık Müdürlüğü'nce katılımından dolayı teşekkür plaketi verildi. MAKÜ Konferans Salonu'nda düzenlenen eğitime Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatçı, Burdur Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Uğur Altınışık ve Sağlık Akademisi kursiyerleri katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: