Prof. Dr. Şimşek: Nevruz, Türk Dünyasının Türklük Bayramıdır

Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esma Şimşek,...

Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esma Şimşek, "Nevruz, Türk dünyasının Türklük bayramı olarak, diriliş ve derleniş bayramı olarak her zaman kutlanmalıdır." dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Topluluğu tarafından düzenlenen, "Yeniden Canlanma Bağlamında Nevruz" başlıklı konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Şimşek, Nevruz’un şenlik olarak kutlanması gerektiğini söyledi. Bünyesinde bir toplumun en kıymetli değer yargılarını barından önemli bir bayram olduğuna dikkat çekerek, “Bu bayram ki farklı coğrafyalarda yaşayan 200 milyon Türkün tek yürek olup birlikte kutladığı, Türk dünyasının en büyük ve en eski bayramıdır.” şeklinde konuştu. Nevruz’un bugün kıştan, soğuktan, sıkıntıdan, kötülükten, yokluktan, ölümden bahara, iyiye, güzele, sevince ve varlığa geçiş olarak kutlandığını vurgulayan Şimşek, tarihî sürecinden de bahsetti: “Türk kültürünün kaynaştığı, birleştiği, yaşatıldığı önemli bir tören olan Nevruz, aslında bir tabiat bayramı olup birtakım uygulama ve inanışlarla kutlanmıştır. Bu düşünceye bağlı olarak başka milletlerde de kutlanan Nevruz, bütün Türk dünyasında ortak kültür ve düşünce sistemine paralel olarak fikir birliği, iş birliği ve gönül birliğinin en güzel örneklerini sergilemektedir. Çok geniş bir coğrafyada yaşayan Türkleri birbirine bağlayan, bir millî örf âdet ve gelenekler bütünü olan Nevruz, dinî ve millî bayramlar gibi kutlanmakta, millî birlik ve beraberliğin sembolü olarak görülmektedir. Birliğin, bereketin, bolluğun, barışın, hoşgörünün ve yeniden derlenip dirilişin sembolü olan Nevruz Bayramı, bütün Türk dünyasına hayırlı ve kutlu olsun.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: