Prof. Dr. Uluğ: “olası Bir Depremde Kordon Binaları Sular Altında Kalabilir”

İZMİR (İHA) – Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ,...

İZMİR (İHA) – Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ, olası büyük bir depremde Kordon’daki binaların sular altında kalabileceğini söyledi.

İzmir’de deprem korkusuyla Kordon ve İzmir’in sahil şeridine yakın evlerde görülen kiralık ve satılık yazıları gün geçtikçe artmaya başladı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ, bu binaların zemin durumunun yeni bir şey olmadığını ifade ederek, “Kordon’da yaşanan en son büyük 1688 depreminde Kordon boyu 60 santim çökmüştür. O zamanlar binalar iki katlı olmasına rağmen çok büyük yaşanan depremde kayıplar meydana gelmiştir. 20-25 bin kişi ölmüştür” dedi.

Reklam
Reklam

Binaların hem zemininin kötü olduğunu hem de yaşlı binalar olduğunu anlatan Prof. Dr. Uluğ, “Yine olası böyle büyük bir depremde 7’nin üstünde olması gerekmiyor, 6’nın üstünde bir depremde bile Kordon veya sahil kesimi öyle diyelim, tek bir yere odaklanmayalım, İzmir’in düzlük alanları, bütün sahil kesimleri hepsi deprem tehlikesi altındadır. Bunların hepsi yaşlı binalardır. 30-40 senelik binalar olduğu için zemindeki tuzlu su nedeniyle herozyona uğramıştır. Yani bunların bir an evvel iyileştirilmesi gerekir” diye konuştu.

Uluğ, insanların bu tehlikeyi görebildikleri için binalarını terk ettiklerini ifade ederek şunları aktardı:

“Yeni bir laf değildir. İnşaat Mühendisleri Odası’nın çok değişik çalışmaları vardır. Bunlar raporlarla sunulmuştur. İnsanlar bunu biliyorlar ve imkanı olanlar da bir an evvel o binaları değiştiriyor. Ya bölgesini değiştiriyor. Tarihsel depremlerin tekrarlanma zamanlarını biliyoruz. Zeminleri biliyoruz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: