Prof. Dr. Ünlütürk: Deprem üreten fayların yerlerinin bilinmesi önemli

Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlütürk, önemli bir bölümü deprem...

Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlütürk, önemli bir bölümü deprem tehlikesi ile karşı karşıya olan Türkiye'de birçok aktif ve deprem üreten faylar bulunduğunu söyledi.
Prof. Dr. Ünlütürk, “Bu fayların yerlerinin bilinmesi, haritalarının çıkartılması, davranış biçimlerinin anlaşılması, tarihsel dönemlerde meydana gelen depremlerin tarihlendirilmesi, deprem tekrarlanma aralıklarının ortaya çıkarılması ve üretebilecekleri depremlerin büyüklüklerinin belirlenebilmesi, o bölgelerde olabilecek depremlerin zararlarının azaltılması açısından büyük önem taşımaktadır.” dedi.
ÇÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin birlikteliği ile Türkiye’nin depremselliğinin tartışılacağı 15. Aktif Tektonik Araştırma Gurubu Çalıştayı ÇÜ Mithat Özhan Amfisi’nde başladı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Prof. Ünlütürk, her yıl farklı bir üniversite veya kuruluşça organize edilen çalıştayda; jeoloji, jeofizik, çevre, inşaat, jeomorfoloji, coğrafya, fotogrametri ve arkeoloji gibi yer bilimleri konularında yapılan çalışmaların önemli bilimsel bulgularının paylaşılacağını söyledi.
Deprem, volkanizma, heyelan, sel, zemin, yerleşim alanı ve güzergah etütleri gibi güncel ve önemli altyapı projelerine temel olacak olan çalışmaların sunulacağını ifade eden Ünlütürk, “Aktif faylar, ürettikleri büyük ve yıkıcı depremler nedeniyle yer kabuğunun deprem tehlikesi ve riski açısından en iyi bilinmesi gereken unsurlardır. Ayrıca, deprem ve diğer doğal felaketlerin ülkemizdeki enerji boru hatları, otoyol, tünel, nükleer santraller gibi büyük mühendislik yapıları üzerindeki olası etkilerinin belirlenmeleri üzerine yapılması gereken araştırmalara önem ve destekler verilmelidir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

AKTİF TEKTONİK ÇALIŞMALAR DEVAM ETMELİ
JMO Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar, Türkiye'de başta deprem olmak üzere heyelan, sel gibi doğal afetler sık sık yaşandığını hatırlattı. Özellikle deprem yönünden riskli bir coğrafyada yer alan ülkemizde deprem üreten aktif fayların ortaya çıkarılmasında, sonuçlarının kamuoyuna sunulmasında bu tür bilimsel aktivitelerin düzenlenmesi çok önemli olduğunu aktaran Tatar, “Doğa olaylarının afete dönüşmemesi için yapılacak çalışmalarda, bilim insanlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına, yerel yönetimlere, sivil toplum örgütleri ile meslek odalarına çok önemli görevler düşüyor.” diye konuştu.
4 gün sürecek çalıştaya; Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, ÇÜ. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beşir Şahin, ÇÜ. Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlütürk, JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar ve yönetim kurulu üyeleri, jeoloji mühendisleri ile jeoloji bölümü öğrencileri katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz