Prof. Dr. Yöndemli: Mesir macununun formülünü Kriton buldu

Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof....

Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Yöndemli, Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca, dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharat ve şifalı ottan yapılan mesir macununun formülünün, aslında antik dönemde Heraklia Salbace’de yaşayan hekim Kriton tarafından bulunduğunu iddia etti. Denizli’de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ile Kale Belediyesi tarafından düzenlenen Kaledavaz Sempozyumu, PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde devam ediyor. Sempozyumun birinci oturumunda "Tıp Merkezi Heraklia Salbace" adlı bir sunum yapan Prof. Dr. Yöndemli, hekimliği eşi, arkeolojiyi ise metresi gibi gördüğünü ifade etti. Kendisi hekim olmasına rağmen arkeoloji ilgili araştırma yaptığını belirtti.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Yöndemli, bu yıl 472.’si düzenlenen Manisa Mesir Festivali hakkında da ilginç açıklamalarda bulundu. Yöndemli, “Manisa’da mesir macunu dağıtıldı. Peki, mesir macununun formülüne en büyük katkıyı yapan kişinin, Heraklia Salbace şehrinde yaşayan hekim Kriton olduğunu biliyor muydunuz? Pontus Kralı VI. Mithridates, zehirlenmekten çok korkarmış. Bunun için kendi emriyle yemeklerine küçük tozda zehir karıştırtıp bunu yermiş. Bu nedir? Düşük tozda zehir devamlı yenirse vücut bunu tanır. Zamanla bir avuç dolusu versen de hiçbir şey yapmaz. O zehir deneyleri, laboratuvarda fareler olmadığı için mahkûmlar üzerinde yapılmış, kitaplar böyle diyor. Bunun içindeki zehir, bazı kaynaklara göre 64 kadar çıkıyor. Kriton'un buna katkıları var. İşte mesir macunu, Mithridates’in bulduğu bu formülün İstanbul dilindeki değişikliğe uğramış halidir. Mithridates, ‘mesir’ oluyor. Özetleyecek olursak mesir macununa en büyük katkıyı hekim Kriton yapmış, halka ücretsiz dağıtan ve popülarize edense Merkez Efendi olmuş.” dedi. Yöndemli, sunumunda mesir macununu Kriton’un bulduğuna dair herhangi bir belge göstermedi. Az sayıda katılımcının bulunduğu oturumda Prof. Dr. Yöndemli’nin iddiasına, sempozyumda bulunan tarihçi bilimadamlarının itiraz etmediği gözlendi.

Reklam
Reklam

Yöndemli, tam yüz nakli yaparak dünyadaki prestij ameliyatlardan birine imza atan Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan’nı da basına erken haber verdiği için eleştirdi. Yöndemli, şunları kaydetti: “Ben şiddetle bunun haber yapılmasını engellerdim. Bu tür haberler, 10 ay sonra basına verilir. Ameliyat yapılmadan önce gazeteci ordusu, hastane önünde hazırolda bekletilmez. Bu şahsi görüşüm. Olur ya ameliyat başarısız olursa rezil olmak var. İşin daima öbür tarafını da düşünmek gerekiyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz