Prof. Dr. Yüksel Kan: Fitoterapi, Üniversitelerde Ders Olmalı

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel...

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Kan, Türkiye’nin bitki türü ve çeşitliliği bakımından Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri içerisinde en zengin ülke olduğunu ancak bunun tam anlamıyla değerlendirilemediğini söyledi. Prof. Dr. Kan, Türkiye’deki bu potansiyelin ülke ekonomisine kazandırılması için tıp fakültelerinde Fitoterapi’nin ders olarak verilmesi gerektiğini söyledi.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde düzenlenen “Fitoterapide Kullanılan Tıbbi Bitkiler ve Özellikleri’ konulu konferansa Selçuklu Tıp Fakültesi ve Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin ve öğrenciler katıldı.

Reklam
Reklam

'ÜLKEMİZİN BİTKİ POTANSİYELİNİ DEĞERLENDİRMELİYİZ'
Konferansta konuşma yapan Prof. Dr. Yüksel Kan, Türkiye’de ham bitki ithalatı, uçucu yağlar, ilaç ve kozmetik hammaddesi, bitkisel ilaç, tıbbi çay, gıda takviyeleri, vitaminler, içecekler zayıflama gibi ürünlere toplamda 1 milyar dolar değerinde harcama yaptığına dikkat çekti. Fitoterapi’nin eğitimde yerini alması gerektiğine değinen Prof. Dr. Kan “Tıbbi bitkilerin tüketicilere ulaştırılmasında ve kullanımında başta hekimlerimiz olmak üzere, eczacılarımızın, diyetisyenlerimizin aktif hale gelmeleri önemli miktarda pazar ve bilinçlenme değeri oluşturacaktır. Geleneksel (alternatif) tıp araştırma uygulama enstitüsü kurulmalı, ilgili bakanlıklarda birimler oluşturulması, sivil toplum kuruluşların oluşumu başlatılmalıdır. Ayrıca Fitoterapi eğitimde yerini almalıdır. Ülkemizin bu potansiyelinin ülke ekonomine kazandırılmasında tıp fakültelerinin büyük katkısı olacaktır. Bu konuda tamamen dışa bağımlıyız. Hekimlerin bilgisini dışında kullanılan bu bitkiler bazen faydadan çok zarar da verebilir. Bitkiler doğru kullanıldığında çok daha faydalı olacaktır” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’de bulunan bitkilerin yaklaşık üçte birinin endemik (yöreye özel tür) olduğunu ve dünya üzerinde sadece Türkiye’de bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kan, “Türkiye florası ayrıca tıbbi özellikli bitkiler bakımından çok zengindir. Dünyada 4 bin kadar bitki türü tıbbi amaçlı kullanılıyor. Türkiye florasında ise bulunan yaklaşık 10 bin bitki türünün içinden ortalama 400 bitki türü tıbbi olarak kullanım potansiyeline sahip.” şeklinde konuştu.

'DOĞRU BİTKİ DOĞRU ZAMAN VE DOZDA KULLANILMALI'
Fitoterapi’nin şifalı bitkilerle hastalıklardan korunmak ve tedaviye yardımcı olmak amacıyla yapıldığını anlatan Prof. Dr. Kan, “ Fitoterapi preparatlarında kullanılacak bitki, doğru bitki, doğru zamanda toplanmış olmalı, kurutma ve saklama şartları, ekstraksiyon yöntemleri ve analizleri uygun olmalıdır. Fitoterapi ürünlerinde etkili bileşikleri, bu ürünlerin dozu ve kullanım süresi, yan etkileri ve ilaç etkileşimleri bilinmelidir.” diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, bu bitkilerin daha sağlıklı ve doğru kullanılması için tıp fakülteleri ve hekimlerin de işin içerisinde olması gerektiğini belirterek, gelecek yıl seçmeli dersler arasına Fitoterapi’yi de koyabileceklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: