Prof. Erdöl: Emniyet Müdürü, Vali Makamında Sigara Içiyor. Adliyelere Kokudan Girilmiyor

  İSTANBUL, (DHA) TÜTÜN Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasanın mimarı olarak tanınan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cevdet Erdöl, yasanın son zamanlarda

İSTANBUL, (DHA) TÜTÜN Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasanın mimarı olarak tanınan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cevdet Erdöl, yasanın son zamanlarda uygulanmasında büyük sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, "Emniyet müdürü sigara içiyor, makamında içiyor. Vali makamında sigara içiyor. Adliye Sarayları en fazla tütünün kullanıldığı yerler. Kokudan içeri girilmiyor. Yöneticilerimiz eğer bunları çözerse sorun çözülür" dedi.

AMİRLER YASAYI UYGULAMIYOR
2008 yılında çıkarılan Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasanın son zamanlarda uygulanmasında büyük sorunlar yaşandığına dikkat çeken Rektör Erdöl, Dumansız Hava Sahası Yasasının halk tarafından uygulandığını ve benimsendiğini vurguldı. Rektör Erdöl, yaptığı açıklamada şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

” Kanunu memur uyguluyor, amir uygulamıyor. Amirin sigara içtiği yerde, memurun sigarayla mücadele etmesini beklemek boşuna bir şey. Bakıyorsunuz ki emniyet müdürü sigara içiyor, makamında içiyor. Vali makamında sigara içiyor. Adliye Sarayları en fazla tütünün kullanıldığı yerler. Kokudan içeri girilmiyor. Yöneticilerimiz eğer bunları çözerse sorun çözülür. Amirlerin yasaya sahip çıkmalarını sağlamamız lazım, mevcut mevzuatı uygulamalarını sağlamamız lazım. Bizim sigarayla mücadelede denetim mekanizmasını gözden geçirmemiz lazım. Deneticileri de denetleyecek, yöneticileri de denetleyecek bir sistem kurgulamakta fayda var. Çünkü vatandaşın kendi inisiyatifiyle uygulandığı kadar uygulanıyor. Bir bakıyorsunuz bir stadyumda futbol maçı oynanıyor. Seyirciler sigara içiyor. Bunu yayıncı kuruluş ekrana getiriyor. Ne buna bir müdahale eden var, ne ceza kesen var. Dolayısıyla bizim bu işi denetleyenleri de maalesef uyarmamız ve onları da belki bu işin içine tekrar müdahil konuma getirmemiz lazım. Çok yanlış bir denetim mekanizması içinde yol alıyoruz. Bu gidişin sonu hüsran. Gelinen nokta kötüye doğru gidiyoruz."

Reklam
Reklam

Tütünle mücadelede gelinen noktanın her şeye rağmen tüm dünyaya örnek olacak bir nokta olduğunu aktaran Erdöl, bununla gurur duyulması gerektiğini ancak eksikliklerin de var olduğunun bilinip, ona göre tedbir alınması gerektiğini söyledi. Erdöl, şöyle konuştu:

”İlgili yasanın yürürlüğe girmesinden sonra tütünle mücadele konusunda önemli bir ivme kazandık. Çok kısa bir süre içerisinde Türkiye'de sigara tüketiminde ciddi düşüş oldu. Sigara tüketimi azaldıkça akciğer kanserinden ölümler, kalp damar hastalıklarından ölümler, felçler, sigarayla ilişkili hastalıklar da zaman içerisinde ciddi oranlarda azalmaya başladı.
Acillere başvurularda %23, alerjik nezle hastalığında %62, bronşit hastalığında % 40, KOAH alevlenmelerinde %21, kalp krizi sebebi ile hastaneye başvuran hasta sayısında yüzde 15 ve kalp damar hastalıkları sıklığında %11 azalma kayıtlara geçti.
Akciğer kanserinin yüzde 90’ı sigara kaynaklı. Kanserlerin üçte ikisi ise yine sigara nedeniyle oluşuyor. Yasa sonrası akciğer kanseri oranlarında ciddi manada düşüş olduğu tespit edildi.
Sigara kaynaklı hastalıkların tedavisine harcanan milyarlar devletimizin kasasında kaldı.
Fakat son yıllarda uygulamada bazı aksamaların, aksaklıkların, gevşemelerin olması nedeniyle tütün kullanım oranları maalesef eskiye yaklaştı. Bazı bölgelerde eskinin de üzerine çıktı. Bu çok ciddi bir tehlikedir"

Reklam
Reklam

ELEKTRONİK SİGARA ÇOK TEHLİKELİ
Erdöl, elektronik sigara kullanımını da değerlendirerek, "Elektronik sigaranın, sigaradan daha zararlı olduğunu düşünenlerdenim" dedi. Erdöl, kullanım sıklığı artan elektronik sigaranın, insanları sigaraya bulaştırmanın bir metodu olarak kullanıldığını ve masum gösterildiği için daha tehlikeli olduğunu, hem fonksiyon hem de düşünülen hedef bakımından sigaradan daha tehlikeli olduğunu söyledi.

Elektronik sigaraların patlamaları nedeniyle ortaya ciddi yaralanmalar çıkardığını, diğer bir yönüyle de insanları sigaraya bulaştırmanın bir metodu olarak kullanıldığı ve masum gösterildiği için daha tehlikeli bulduğunu aktaran Erdöl, bunun hem fonksiyon bakımından hem de düşünülen hedef bakımından sigaradan daha tehlikeli olduğunu sözlerine ekledi.

(FOTOĞRAF)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: