Prof. Gezer: Bazı devletler Türkiye’yi şiddet sarmalına sokmaya çalışıyor

Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer, artan...

Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer, artan terör saldırılarıyla ilgili olarak, “PKK kullanılarak Türkiye’nin bölgedeki etkinliği kırılmaya çalışılıyor. Suriye ve İsrail gibi ülkeler, Türkiye’yi şiddet sarmalına sokarak kendi ülkelerindekine benzer bir görüntü oluşturmaya çalışıyor olabilirler.” dedi.
Prof. Dr. İbrahim Gezer, yaptığı açıklamada, son dönemde yaşanan terör saldırılarını lanetlediklerini söyledi. Bölgenin, son zamanlarda devletler oyununun sergilendiği bir alana dönüştürülmeye çalışıldığını söyleyen Gezer, “Bazı küresel güçler ve bazı komşu devletler, PKK’yı kullanarak Türkiye’nin bölge üzerindeki etkinliğini kırmaya çalışıyor olabilirler. Murat Karayılan ile ilgili gelişmeler bu anlamda manidardır. Karayılan’ın yakalanıp yakalanmadığı bir türlü netleştirilememiştir. Yakalandıysa kimin elinde ve yakalandığı neden gizleniyor? Acaba bir pazarlık mı söz konusu? Bu durum, PKK eylemlerini nasıl etkileyecektir. Bu sorunların ortadan kalkması için Türkiye, bir an önce adalet ve hukuk çerçevesinde kalarak iç sorunlarını çözmeli ve özellikle bölgeyi birilerinin istismar edeceği şartlardan kurtarmalıdır.” diye konuştu.
Sorunun, sadece şiddet ile çözülemeyeceğini vurgulayan Gezer, şiddeti artırmak ya da şiddeti çağrıştıran yeni stratejiler denemeye kalkmanın sorunun çözümüne katkı sağlamayacağını ifade etti. Gezer, "Bu aşamaya gelmiş, uluslararası boyutlar kazanmış, birçok aktörün etkili olduğu ve adeta kangrene dönüşmüş bir sorun için kural açıktır; şiddet şiddeti, daha çok şiddet ise daha çok şiddeti getirecektir. Dolayısıyla şiddet çözüm olmayacaktır. Kaldı ki PKK bugün Kandil'de olduğu kadar, Türkiye’nin dağlarında ve bölgedeki şehirlerde yerleşmiş durumdadır. Bu hususta hükümet özellikle duyarlı olmalıdır. Zira başta Suriye ve İsrail gibi bazı devletler, Türkiye’yi yeniden bir şiddet sarmalına sokarak Filistin ve Suriye’de sivil insanlara karşı girişilen katliamlarla Türkiye’nin yaklaşımı arasında benzerlik kurmak, bunu başarmak için ise özellikle son zamanlarda çok başlı bir yapı arz eden PKK içindeki bazı grupları kullanmak çabası içinde olabilirler. Türkiye, birçok devletin ve örgüt içindeki bazı taşeron grupların işbirliğiyle bir kumpasa çekilmek ve en başarılı olduğu alan olan dış politikada vurulmak ile karşı karşıya kalabilir. Herkes dikkatli olmalıdır. Bu anlamda çözüm sürecinin daha çok demokrasi, daha çok hukuk, daha çok diyalog, daha çok sağduyu ve daha çok merhametten geçtiğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz