Prof. John: Hakaret Filmi Fikir Özgürlüğü Olarak Değerlendirilemez

Londra Üniversitesi'nden Prof. Dr. Agustine John, batılılar ile Müslümanlar arasında gerilimi artıran karikatürler ve 'Müslümanların...

Londra Üniversitesi'nden Prof. Dr. Agustine John, batılılar ile Müslümanlar arasında gerilimi artıran karikatürler ve 'Müslümanların Masumiyeti' filmi gibi bazı durumların, fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesinin yanıltıcı olduğunu belirterek, "Ayrıca, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların filme şiddet temelli tepkiler göstermeleri, kendi entelektüel ve uygarlık pozisyonlarıyla uyuşmuyor." dedi.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Uluslararası İlişkiler Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin, İngiltere ve Almanya'dan çeşitli sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden oluşan bir ortaklar grubuyla katıldığı ve kısa adı 'Lifedreams All' olan AB Leonardo Programı Yenilik Transferi Projesi kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Faaliyet programının birinci yılını tamamlamak üzere olan projenin, İngiltere ve Almanya ortaklarının temsilcileri Prof. Dr. Agustine John, Waltraud Idir, Joy John ve Susanne Füssel, genel bir değerlendirme yapmak ve projenin yerel koşullardaki uygulamalarını gözlemlemek üzere BAÜ'de biraraya geldi.

BAÜ'den Yrd. Doç. Dr. Fahri Çakı'nın üstlendiği proje nedeniyle Balıkesir'e ziyaretçiler, ilk olarak BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan'ı makamında ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Rektör Alkan da proje grubunu üniversitede ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Proje grubu, daha sonra Balıkesir MYO, Susurluk MYO, Bandırma MYO, İvrindi MYO ve Altınoluk MYO'yu ziyaret ederek çalışmalarda bulundu.

Proje kampasında Balıkesir'e gelen Prof. Dr. Augustine John, Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda öğrenci ve öğretim üyelerine yönelik bir konferans verdi. 'Avrupa ve İslam Arasında Kültürlerarası Diyalog ve Karşılıklı Saygı' konulu konferansta konuşan John, son yıllarda Avrupa ve ABD'de yükselme eğilimi gösteren İslamofobiye değinerek, bunun bir çeşit ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve barbarlık olduğunu söyledi. John, bunun bazı medya kuruluşları tarafından körüklendiğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Müslümanların ya da batılıların, bazı münferit girişimlerinin bütün bir topluluğa genellenmesinin doğru olmadığını dile getiren Prof. Dr. John, batılılar ile Müslümanlar arasında gerilimi artıran karikatürler ve 'Müslümanların Masumiyeti' filmi gibi bazı durumların fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesinin yanıltıcı olduğunu, bu olayların provokatif, sorumsuz ve edepsiz girişimler olduğunu vurguladı. Prof. John ayrıca, Müslümanların bu tür durumlarda şiddet temelli tepkiler göstermelerinin, kendi entelektüel ve uygarlık pozisyonlarıyla uyumlu olmayacağına işaret etti. Konferans, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oktay Arslan'ın teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz