Prof. Kalkan: Baz Istasyonları Sağlığa Zararlı Demek Için Yeterli Kanıt Yok

Mobil iletişimin vazgeçilmez unsuru olan baz istasyonları ve yaydığı elektromanyetik dalganın insan ve çevreye olan...

Mobil iletişimin vazgeçilmez unsuru olan baz istasyonları ve yaydığı elektromanyetik dalganın insan ve çevreye olan etkisi, kamuoyunu meşgul etmeye devam ediyor. Dünyada 41 Volt/Metre olarak belirlenen standart Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 4 kat daha aşağı çekilerek, zararlı sınırın 200'de biri olan 10 V/m olarak uygulanıyor.

Ankara’da aktif halde olan baz istasyonlarında yapılan denetlemelerde, 10 Volt/Metre olan limit değerlerin çok altında sonuçlar elde edildi. Ankara’da bulunan 7 bin 900 baz istasyonundan yüzde 98’i 0,5-3 V/m aralığında ölçüm değeri alındı.

Reklam
Reklam

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, elektromanyetik dalgaların insan sağlığına olan olumsuz etkisi yerine, teşhis ve tedavide nasıl kullanılacağının önem kazanmaya başladığını ifade etti. Malta’da geçen ay gerçekleştirilen uluslararası çalıştayda, seneler içinde bu alanların zararlı etkileri üzerinde net bilgi oluşamadığını, hiç değilse enerjimizi daha fazla teşhis ve tedaviye yönelik çalışmalara ağırlık verilmesinin tartışıldığını belirtti.

Prof. Kalkan, “Bilim insanları, elektromanyetik dalgaların insan sağlığına olan etkisini araştırarak bir kriter geliştirdiler. Bu kriter, insan vücudu sıcaklığını bir derece artıran ve zararlı kabul edilen 2.000 volt/metre olarak belirlenmiştir. Buna göre, baz istasyonları gibi elektromanyetik dalga yayan cihazlarda, uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen zararlı olmadığı bilinen standart, bu değerin 50'de biri olan 41 volt/metre olarak uygulanmaktadır.” dedi.

Prof. Dr. Tunaya Kalkan, elektromanyetik ışıma limit değerinin, tüm Avrupa ülkeleri için Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Uluslararası İyonize Olmayan Işımadan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından yapılan çalışmalarla belirlendiğine dikkat çekti. Prof. Kalkan, dünyada 41 Volt/Metre olarak belirlenen standardın Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 4 kat daha aşağı çekerek, zararlı sınırın 200'de biri olan 10 V/m olarak uygulanmasına karar verildiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Prof. Kalkan, elektromanyetik alanlar ve baz istasyonları konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar ve önerileri şöyle sıraladı: “Radyasyon ile elektromanyetik ışıma birbirine karıştırılmamalıdır. Elektromanyetik dalga, iyonlaştırıcı olmayan ışıma sınıfına girerken, radyasyon iyonlaştırıcı ışıma sınıfına dâhildir. Baz istasyonlarından yayılan enerji radyasyon değil elektromanyetik ışımadır ve bunlar hücre yapısına yani DNA’ya zarar verecek nitelikteki ışımalar değildir. Mobil iletişim sağlamak için baz istasyonları gerekli ve şarttır. Teknik olarak hiçbir cep telefonu baz istasyonu olmadan iletişim kuramaz. Baz istasyonlarının gerekliliği ise kapsama alanı ve kapasite ihtiyacıyla doğrudan bağlantılıdır."

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, şunları ifade etti: “Çağımız teknoloji çağı. Mobil iletişimin hayat kurtardığı günümüzde teknolojiden vazgeçmek yerine, teknolojiyi daha iyi nasıl kullanabiliriz, ona yoğunlaşmalıyız. Cep telefonlarını hayatımızın nasıl bir parçası haline getirdiysek, baz istasyonlarının da cep telefonlarıyla iletişim sağlamamızda olmazsa olmaz bir faktör olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz. Baz istasyonu olmadan cep telefonu iletişimi sağlanamaz. Elektromanyetik alanlar konusunda 1998 yılından 2012 yılına değin, 13 ülkede 14 bini aşkın cep telefonu kullanıcısında baş ve boyundaki tümörlerin araştırıldığı INTERPHONE Çalışma Grubu, bu araştırmayı bu yıl sonlandırdı. Bugüne geldiğimizde standartlar artık belirlenmiş ve uygulamalar denetlenir hale getirilmiştir.”

Reklam
Reklam

DOÇ. DR. İLHAN: “YAPILAN ARAŞTIRMALAR KESİN KANIT SUNMUYOR”

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necmi İlhan da elektromanyetik alanların yeni bir fenomen olmadığını belirtti. İlhan, sadece baz istasyonları değil, ev aletleri ve endüstriyel üretimde de maruziyet olduğunu ifade etti. Sağlıklı gönüllülerde yapılan deneyler, çevrede veya ev ortamında maruziyetin zararlı bir etkiye neden olmadığını belirten Doç. Dr. İlhan, şöyle dedi:

“Zararlı olabilecek daha yüksek düzeyde elektromanyetik alan maruziyeti ulusal ve uluslararası kurallar ile kısıtlanmıştır. Bu kısıtlama Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komitesi standartları ile belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü de bugüne kadarki bilimsel kanıtların elektromanyetik alana maruz kalma ve belirtiler arasındaki bağlantıyı desteklemediğini belirtmektedir. Mevcut bilgilerimize göre, elektromanyetik alanların en çok tartışılan olası sağlık etkileri olan gebelik döneminde ve olası kanser etkilerinde epidemiyolojik olarak anlamlı bir artış bulunmamaktadır.”

Reklam
Reklam

Dr. İlhan, mobil teknolojilerin uzun süredir sağlık verisi iletiminde uzun süredir kullanıldığını, bunun yanında Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın da partner olduğu Kasım 2012’de başlatılan Exposomic adlı proje ile 'Çevresel Kirleticilerin Sağlığa Etkilerini Ortaya Koyacak Akıllı Telefonlar ve Yüksek Teknolojili Laboratuvarlar Projesi'nde, GPS donanımlı cep telefonları ile çevresel kirleticilerin ölçümünün amaçlandığını da vurguladı.

Baz istasyonları konusunda yetkili merciin BTK olduğunu ifade eden BTK Spektrum İzleme Dairesi Başkanı Necati Uğurlu, BTK tarafından baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik ışıma limit değerlerinin 10 Volt/metre olarak uygulandığını, bu değerin Avrupa’da uygulanan 41 Volt/metrenin 4 kat altında olduğunu vurguladı. Bir kamu hizmeti olan haberleşmenin sürdürülebilmesinin BTK’nın görev ve sorumluluğunda olduğunu belirten Uğurlu, kurum tarafından yapılan denetimlerle baz istasyonlarının yıl içinde belirli aralıklarla denetlendiğini söyledi. Uğurlu, tüm Türkiye’de toplam 78 bin baz istasyonu olduğunu belirterek, “Ankara’da yapılan denetimler sonucunda 3 Volt/metreyi geçen baz istasyonu yok.” açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

ANKARA ÖLÇÜM SONUÇLARI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Ankara’daki ölçüm sonuçlarının limit değerlerin 10’da biri oranında olduğunu açıklayarak, baz istasyonlarının kaldırılmasının mobil iletişimi bitireceği uyarısını yaptı. BTK, Baz istasyonlarının kaldırılması veya şehir dışına çıkarılmasına yönelik kararların mobil iletişime darbe vuracağı uyarısında bulundu. Ankara’da aktif halde olan baz istasyonlarında yapılan denetlemelerde 10 Volt/Metre olan limit değerlerin çok altında sonuçlar elde edildi. Ankara’da bulunan 7 bin 900 baz istasyonundan yüzde 98’i 0,5-3 V/m aralığında ölçüm değeri alındı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: