Prof. Sırma: İzmir’de Öyle Vakıflar Vardı Ki Şimdi Hiçbirisi Yok

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından, "İslâm Kültürü Tarihinde Vakıf...

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından, "İslâm Kültürü Tarihinde Vakıf Hizmetleri" isimli bir konferans düzenlendi. İslâm tarihçisi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın konuşmacı olduğu konferans, Çiğli Belediyesi konferans salonunda verildi. İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Celal Kocabaş ve akademisyenler takip etti.

Vakıf müesseseleri ve Türk kültüründeki rolü üzerine saptamalarda bulunan Prof. Dr. Sırma, bu önemli kurumların güncelliğini yitirmesinin oldukça düşündürücü olduğunu söyledi. Herhangi bir yeri ziyaretinden önce oranın tarihi hakkında çözümlemeler yaptığını belirterek, “Uçaktan inince, Haçlıların bir zamanlar İzmir’i nasıl işgal ettiği aklıma geldi. İzmir çok değişti. Burada öyle vakıflar vardı ki şimdi hiçbirisi yok. O vakıflarda, bizim değerli büyüklerimiz yetişti. Padişahlar, sultanlar ve devlet adamları, vakıf müesseselerinde yetişti. Ben de o vakıfların binalarında yetiştim. Vakıf müessesesi, insanlık tarihi kadar eskidir. Osmanlı'da en ücra coğrafyalarda yaşayan insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılamada ve hayat standartını yükseltmede en tesirli unsurlardan birisi de şüphesiz vakıf müesseseleri olmuştur.” dedi.

Reklam
Reklam

İzmir’in yeni devlet üniversitesi olan İKÇÜ'ye başarılar dileyen İhsan Süreyya Sırma, gençlere en az bir yabancı dil bilmeleri tavsiyesinde bulundu: “Arkadaşlar, dil bir çok şeyden önemli ve değerli. Ben dünyanın her yerine gittim. Eğitim hayatınızın değerini bilin. Kültür dünyanızı geliştirmeye yönelik çalışmalara ağırlık vererek, daha emin adımlarla yarınlara yürümelisiniz.”

Rektör Akhan ise, “Bugünkü sosyal devlet anlayışına göre kamu hizmeti olarak nitelenen birçok sosyal ve kültürel hizmet, Osmanlı Devleti'nde özel kişilerin kurduğu vakıflar yoluyla yerine getirilmiştir. Vakfiyelerin dil, kültür, tarih, hukuk, iktisat, sosyoloji, hattâ folklor açısından önemi büyüktür.” şeklinde konuştu. Konferansın sonunda Akhan, Sırma’ya plaket takdim etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: