Prof. Ülkü ‘almanca-türkçe Sözlük’ Hazırladı

Mersin Üniversitesi (MEÜ) kurucu Rektörü Prof. Dr. Vural Ülkü tarafından hazırlanan "Almanca-Türkçe Büyük Sözlük" yayımladı....

Mersin Üniversitesi (MEÜ) kurucu Rektörü Prof. Dr. Vural Ülkü tarafından hazırlanan "Almanca-Türkçe Büyük Sözlük" yayımladı. Alman Dili Enstitüsü ile AvH. Vakfı tarafından desteklenen sözlükte yaklaşık 60 bin madde başı bulunuyor.

MEÜ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Prof. Ülkü’nün hazırladığı sözlüğün en önemli özelliklerinden biri dil kullanımı bakımından son derece önemli stilistik değerlendirmelere sahip olması. Sözlük, günümüz Almancasını olabildiğince geniş bir kelime hazinesi ile (yaklaşık 60 bin madde başı ile) Almanca öğrenen ve öğreten, Almanca eserler okuyan ve bu dilden çeviriler yapan, Almanya ile şu veya bu şekilde ilgili Türk okuyucusuna Türkçe karşılıklarıyla sunmayı amaçlıyor. Sözlüğün temelini, Alman eğitim sisteminde esas alınan, 'okullarda öğretilen ve öğrenilen', dilbiliminde 'yüksek dil' (Hochsprache) veya 'standart dil' olarak nitelenen dil oluşturdu. Merkezi Mannheim'da olan Alman Dili Enstitüsü (Institut für Deutsche Sprache) ile AvH. Vakfı (Alexander von Humbolt-Stiftung) tarafından desteklenen sözlük, büyük ölçüde adı geçen enstitünün kaynaklarından ve arşivinden yararlanılarak, tamamen yeni bir anlayışla hazırlandı.

Reklam
Reklam

Sözlükte antropolojiden arkeolojiye, astronomiden tıbba ve zoolojiye kadar çeşitli bilimlerin, genel kelime hazinesinden ayrılamayacak önemde terim ve kavramları yanında, Avusturya ve İsviçre Almancalarından bazı örnekler de yer aldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: