Prof. Zekeriya Beyaz'ın evinde arama

Zirve yayınevi davasıyla ilgili olarak 7 ilde arama yapılıyor.

Ergenekon operasyonu kapsamında gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ı gözaltına alarak, Şık'ın "İmamın ordusu" adlı kitap taslaklarını alan polis bu kez, İlahiyatçı profesör Zekeriya Beyaz'ın Esenler Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki evine gelen polisler arama başlattı.

[

****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/evlerinde-arama-yapilan-gazeteciler-profesorlerin-evinde-arama/7448/194988/sayfa/1/)

[**

Reklam
Reklam

**](https://www.mynet.com/cohce-kilicdarogluna-ermeni-demis-110100563186)

Ergenekon davasıyla birleştirilen Malatya’daki Zirve Yayınevi katliamı soruşturması kapsamında 7 ilde arama yapılıyor. Arama yapılan iller: İstanbul, Ankara, Malatya, Antalya, Konya, Trabzon ve Adana'da...

İLAHİYATÇILARIN EVİ ARANIYOR

Evi arananlar ilahiyatçı profesörler arasında Prof. Zekeriya Beyaz, Prof. Abdurrahman Küçük ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Şahin Filiz, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Albayrak ile Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin eski dekanı Mehmet Aydın da var. Albayrak'ın üniversitedeki odasında da polis arama yapıyor.

Türkiye Dinler Tarihi Derneği ve Dünya Dinler Tarihi Derneği (International Association for the History of Religions) üyesi olan Doç. Dr. Albayrak’ın 'Keldaniler ve Nasturiler', 'Bogomilizm ve Bosna Kilisesi', 'Başlamayan Diyalog', 'Hz. İsa Hz. Muhammed'i Müjdeledi mi?', 'Adana'da Kiliseler ve Hıristiyanlaşma Olgusu' adlı kitapları bulunduğu, kitaplarında misyonerlik ve misyonerler konularını ele aldığı belirtildi. Polis, Dinler Tarihi Derneği'nde de de arama yapıyor.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Albayrak 'Dinler Tarihi', 'Mukayeseli Halk İnançları', 'Dinler Arası Diyalog', 'Karşılaştırmalı Dinler Tarihi', 'Dinler Tarihi Metodolojisi', 'Dinler Arası İlişkiler ve Diyalog İmkanları' dersleri veriyor.

Arama sırasında CNN Türk'e konuşan Beyaz, ''Arama misyonerlikle ilgili çalışmalarım hakkında'' dedi.

BEYAZ'IN KIZI KONUŞTU

Zirve Yayınevi soruşturmasında evi aranan Zekeriya Beyaz'ın kızı konuştu. Gökçen Beyaz, "Kararda yazan misyonerlik faaliyetleriyle ilgiliydi. Fakat o belgelerin hiçbirine dokunmadılar. Sadece Said- i Nursi'yle ilgili olan dokümanlar çok dikkatli bir şekilde incelendi. Onların hepsi teker teker alındı"

Ergenekon'da Zirve Yayınevi soruşturması kapsamında Esenler'deki evinden arama yapılan İlahiyat Profesörü Zekeriya Beyaz'ın kızı Gökçen Beyaz yapılan aramaya ilişkin konuştu.

Babasının Nurculukla ilgili bir kitap hazırlığında olduğunu kaydeden Gökçen Beyaz, "Sabah erken saatlerinde bir arama kararıyla birlikte geldi polis arkadaşlar.Kararda Ergenekon operasyonu kapsamında, Doğu Perinçek ve Hurşit Tolon'un misyonerlikle ilgili, kışkırtıcı söylemlerde bulundukları ve babamın da bunun içinde olduğuna dair arama kararı vardı. Evden misyonerlikle ilgili hiçbir belge alınmadı. Evden sadece Sad- i Nursi ve Nurculukla ilgili çıkacak olan bir kitap vardı. Polis arkadaşlar sadece onunla ilgili bilgileri incelediler ve belgeleri aldılar. " dedi.

Reklam
Reklam

BEYAZ'IN EVİNE GELEN TORUNU VE ESKİ DAMADI İÇERİ ALINMADI

Zirve Yayınevi soruşturması kapsamında Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın evinde başlatılan aramalar sürüyor. Aramaları öğrenen Zekeriya Beyaz'ın torunu ve eski damadı da eve geldi. Ancak aramalar sürdüğü için içeriye girişlerine izin verilmedi. Beyaz'ın eski damadı Oktay Şahin, aramaları öğrenince eve geldiklerini belirtti. Basın mensuplarının sorularını yanıtsız bırakan Beyaz'ın torununun ise sürekli telefonda konuştuğu görüldü.

OFİSİ DE ARANIYOR

Zekeriya Beyaz'ın Esenler'de bulunan evinde sabah saatlerinde polisler tarafından başlatılan aramalar tamamlandı. Aramalar sırasında hazır bulunan Beyaz'ın komşusu Metin Erdem, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Ben aramalarda şahit olarak bulundum. Hocanın durumu gayet iyi, soğukkanlı. Evindeki aramalar bitti, şu an ofisine indiler. Ben işim olduğu için ayrıldım. Ağabeyimi şahit olarak aldılar" dedi.

AVUKATI: KİTAP YAZMAM ENGELLENİYOR DEMİŞTİ

Evinde arama yapılan Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın avukatı Fehmi İlhan, "Kendisi bana iki gün önce 'toplantılara gitmem engelleniyor, kitap yazmam engelleniyor' demişti" diye konuştu.Zekeriya Beyaz'ın Esenler'deki evinde ve ofisinde yapılan aramalar sırasında avukatları Hacer Güvençer ve Fehmi İlhan hazır bulundu.

Reklam
Reklam

Basın mensuplarının soruları üzerine aramaların sürdüğünü belirten Avukat Hacer Güvençer, "Arama devam ediyor. Daha sonra açıklama yapacağız" dedi. Güvençer, "Gözaltı kararı var mı?" sorusu üzerine, "Şu anda bununla ilgili açıklama yapmayalım. Arama bitince bunlar açıklanır. Notları üzerinde sayfa sayfa, didik didik arama yapılıyor. Kitaplar, notlar sayfa sayfa aranıyor" dedi.

Beyaz'ın diğer avukatı Fehmi İlhan ise, "Aramalar devam ediyor. Hocamızın sağlık durumu iyi. Biz arama gerekçesini bilmiyoruz. Tüm kitapları tek tek arıyorlar. Ama ben hocamla iki gün önce konuştum. Kendisi bana 'toplantılara gitmem engelleniyor, kitap yazmam engelleniyor' demişti" diye konuştu. İlhan, "Engelleyenler kim?" sorusu üzerine de, "Gerekli açıklamayı hocamızın kendisi yapacaktır. Şu anda ofis kısmında aramalar sürüyor. Tüm kitapları arıyorlar. Orada yığınlarca kitap var. O kitaplar arasında aradıkları kitap hangisi bilmiyorum" şeklinde konuştu.

PROF. DR. ABDURRAHMAN KÜÇÜK'ÜN EVİ ARANDI

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri eski MHP milletvekili ilahiyatçı Prof. Dr. Abdurrahman Küçük'ün evini de aradı. Aramanın sona erdiği ancak gözaltı almayacağı öğrenildi.

Reklam
Reklam

PROF. KÜÇÜK: İLGİM YOK

Evinde arama yapılan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Küçük, “Malatya'daki cinayetle ilgili olarak arama kararı var. Kitaplara, dergilere, bilgisayar kayıtlarına bakıyorlar. Benim bu tür olaylarla ilgili uzaktan yakından ilgim yok” diye konuştu.

Kendisinin bilim adamı olarak misyonerlik konusunda araştırmalar yaptığını ve kitaplar yazdığını söyleyen Küçük, “Zirve Yayınevi cinayetinde adı geçenlerle bir ilgim yok. Onları ne tanırım ne de telefonla konuştum” ifadelerini kullandı.

DİNLER TARİHİ DERNEĞİ'NDE ARAMA

Ergenekon soruşturması kapsamında Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Küçük'ün başkanı olduğu Türkiye Dinler Tarihi Derneği'nde arama yapılıyor.

Alınan bilgiye göre, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, söz konusu soruşturma kapsamında sabah saatlerinde Küçük'ün Eryaman'daki evi ile eşzamanlı olarak, Türkiye Dinler Tarihi Derneği'nde de arama başlattı. Polis ekipleri Ankara Kapalı Çarşı ve İşhanı içinde bulunan Türkiye Dinler Tarihi Derneği'ne sabah saatlerinde geldi. Ancak aramaya hemen başlamayan ekipler, Küçük'ün evinde arama başladığı haberi ile derneğe girerek eşzamanlı olarak arama çalışmalarına başladı.

Reklam
Reklam

Dernekte arama yapan polislerin talebi üzerine, dernek bilgisayarlarındaki bilgi ve belgelerin kopyalanması için hard disk getirildi. Dernekteki arama çalışmaları halen devam ediyor.

PROF.DR.ŞAHİN FİLİZ'İN EVİNDEKİ ARAMA SONA ERDİ

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Şahin Filiz'in evindeki aramalar sona erdi. Polis, Filiz'le birlikte fakülte binasındaki odasında arama çalışmalarını sürdürüyor.

Bugün sabah saat 08.30'da, daha önce başörtüsü söylemleriyle dikkat çeken Prof.Dr.Şahin Filiz'in evinde başlatılan arama sona erdi. Sabah saatlerinden bu yana Filiz'in evinde arama yapan polis ekipleri, Şahin'in bilgisayarlarına el koydu. Bir ara evinin balkonuna çıkan Filiz, uzun süre telefonla görüştükten sonra aramaların devam ettiğini ve bittiğinde aşağı ineceğini söyledi. Filiz, beraberindeki polislerle evden çıkarken aramaların İstanbul'daki Ergenekon soruşturmasıyla ilgili olduğunu söyledi.

Polis ekipleri, daha sonra Filiz'in fakülte binasındaki odasında arama yapmak üzere evden ayrıldı. Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı İbrahim Daş, Yeni Parti İl Başkanı Gülen Günal, İşçi Partisi İl Başkanı Bilal Şimşir ve üyesi olduğu Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık da Filiz'e destek vermek amacıyla lojmanlara geldi. Filiz'in fakülte binasındaki odasında arama çalışmaları devam ediyor.

Reklam
Reklam

BAŞÖRTÜSÜNE AÇILAMALARIYLA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

1988’de Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi’nden mezun olan Şahin Filiz, 1989’dan itibaren Selçuk Üniversitesi’nde İletişim, Fen Edebiyat ve İlahiyat fakültelerinde ders verdi. Selçuk Üniversitesi’nde doçent olduğu dönemde başörtüsünün Kuran’da yeralmadığını savunan Şahin Filiz, "Kuran-ı Kerim’de sadce ’Hımar’ kelimesi giçiyor. ’Hımar’ kelimesi, normal bir örtüyü ifade etmektedir. Başörtüsünü değil. Giysi sıkıntısının çekildiği, hatta çıplak ibadet edildiği dönemde, Kuran’ı Kerim’in söylediği şuydu: ’Nasıl Hz. Adem ile Havva’nın cennet açıldığında ön ve arkaları açılınca, doğal olarak, kendi yaratılışları icabı örtündülerse, siz de öyle örtünün’ demektedir. Yoksa başınızı, saçınızı örtün, örtmediğiniz takdirde yaptığınız haramdır anlamına gelmez" demişti.

Bu açıklamalarının ardından SÜ Rektörlüğü tarafından hakkında soruşturma açılan ve bilinçli olarak notları düşürülerek profesörlüğünün verilmediğini ileri süren Şahin Filiz, Akdeniz Üniversitesi’ne (AÜ) başvurdu ve Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne profesör olarak atandı. Prof. Dr. Şahin Filiz, 2 yıldır Akdeniz Üniversitesi’nde Felsefe Bölümü Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Reklam
Reklam

VALİ MUTLU: SADECE ARAMA YAPILIYOR, GÖZALTI KARARI YOK

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin bugün yapılan çalışmaların arama mahiyetinde olduğunu belirterek, ''Gözaltı şeklinde değil'' dedi.

Mutlu 'devam etmekte olan soruşturmayla ilgili Zirve Yayınevine yapılmış olan saldırıya ilişkin daha önceden yapılmış tutuklamalar vardı. Bugünkü çalışmalar arama mahiyetinde ev ve iş yerlerinde yapılıyor. Gözaltı şeklinde değil. Aramalar tamamen ilgili makamların talepleri doğrultusunda emniyet birimlerimiz tarafından yapılıyor. İstanbul bir nokta, farklı 6 nokta var.''

Anahtar Kelimeler: