Prof.dr. Özdemir: Türkiye'deki Erozyon Avrupa'dan 17 Kat Fazla

Murat SANDIKÇI/ SAMSUN, OMÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nutullah Özdemir, erozyonun tüm dünyanın en önemli sorunlarından biri

Murat SANDIKÇI/ SAMSUN, OMÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nutullah Özdemir, erozyonun tüm dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti. Gerek dünyada ve gerekse Türkiye'de toprak kaybı sürecinin en önemli etkeninin erozyon olduğunu ifade eden Prof.Dr. Özdemir, "İnsan müdahalesinin bulunmadığı koşullarda erozyon doğal erozyon boyutunda olup yararlı bir olay olarak değerlendirilir. İnsanların doğaya müdahalesi temeline dayanan bir dizi yapay etken, erozyonu hızlandırarak zararlı bir seviyeye dönüştürmektedir. Günümüzde yüksek nüfus artışı ve gelişen endüstrinin ortaya çıkardığı çok yönlü talepler, araziler üzerindeki baskıyı yoğunlaştırmaktadır. Bunun bir sonucu olarak tarım alanlarında yanlış arazi kullanımı, ormanların tahribi ve hatalı kullanımı, meralarda aşırı ve erken otlatma, dağınık ve düzensiz yerleşim gibi nedenler erozyonun etkinliğini artırarak bir afet niteliğine dönüştürmektedir" diye konuştu.
Hatalı arazi kullanımı sonucunda, toprakların kısa sürede taşınmakta olduğunu dile getiren Prof.Dr. Nutullah Özdemir, "Yüzeysel akış sonucu sel ve taşkınlar meydana gelmekte, taşınan toprakların tarım arazilerini, yerleşim yerlerini, barajları ve limanları doldurması, eğimli arazilerde toprak kalınlığının giderek azalması ile ana kayanın ortaya çıkması ve arazinin su tutma ve depolama kapasitesinin kaybolması, çoraklaşma ve çölleşme, yeni kurak alanlar oluşması, yetişme ortamı kaybı, kırsal fakirliğin artışı, kırsal kesimden kentlere göçün yoğunlaşması, arazilerin görsel değerinin düşmesi gibi birçok ekolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır. Sonuçta doğal kaynakların bozulmasına ve sürdürülebilir kullanımın tehlikeye girmesine neden olunmaktadır" dedi.
Dünya topraklarının yüzde 25'nin ve yaklaşık 1 milyar insanın erozyondan etkilendiğini kaydeden Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Özdemir, "Türkiye'de tarım alanlarının yüzde 59’nda, mera alanlarının yüzde 64’nde ve orman alanlarının yüzde 54'nde aktif erozyon devam etmektedir. Erozyon yüzünden bir yılda kaybedilen canlı toprağın yaklaşık 500 milyon ton olduğu hesaplanmaktadır. Bu toprakla birlikte kaybedilen kıymetli mineraller ve organik maddelerin değerinin en az 25 trilyon lira olduğu tahmin edilmektedir. Erozyonla kaybedilen toprak miktarı Avrupa'dakinin 17, Amerika'dakinin ise 6 katıdır. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, erozyonun şiddetinin gittikçe artacağı ve buna bağlı olarak çölleşeme ve kırsal fakirliğin giderek artacağı sonucu çıkmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: