Proje sayısı arttı yatırım süresi uzadı

Ankara (AA)- Yatırım programındaki proje sayısı 185 adet artarak 2 bin 710 adede çıkarken, buna bağlı yatırımların ortalama tamamlanma süresi 5,5 yıldan 5,8 yıla uzadı.

Ortalama bitiş süresi eğitim projelerinde 1,6, sağlıkta 2 yıla kadar inerken, tarımda hala 18,2 yılı buluyor.

Bu yıl öngörülen ödeneğin harcanacağı ve bundan sonraki yıllarda yeni proje alınmadan bu yılki kadar ödenecek ayrılacağı varsayımıyla, sektörel bazda en fazla yatırım tamamlanma süresi rekoru hala 'tarımda' bulunuyor.

Enerji projelerinde ise 0,7 aylık bir uzamanın olacağı hesaplanırken, yatırım programında hala bu yıl hariç 7,8 yıllık stok bulunuyor.

Reklam
Reklam

Ulaştırma projelerinin ortalama tamamlanma süresi ise bu yıl yaklaşık 2,4 yıl artarak 8,4 yıla çıkacak.

Buna karşılık, madencilik sektöründe bu yıl öngörülen yatırımın yapılması durumunda sadece 0,1 yıllık yatırım stoku bulunuyor.

Konut yatırımları da bu yılın dışında yeni proje alınmaması durumunda 0,8 yılda tamamlanabilecek.

İmalat sanayi yatırımlarının tamamlama süresi de 1,2 yıla kadar gerilerken, haberleşme yatırımlarına da bu yıl ki kadar kaynak aktarıldığı var sayıldığında sadece 0,8 yıllık stok bulunuyor.

Eğitim projelerinde hızlanma sürerken, bu yılın dışında yeni proje alınmaması durumunda, eldeki projeler 1,6 yılda bitirilebilecek.Sağlıkta da 2 yıllık bir sürede, bu yılki kadar ödenek ayrılacağı düşünülürse, stokta proje kalmayacak.