Prostat büyümesi tedavi edilmezse ölüm nedeni

BURSA (İHA) - Prostat hastalığının ameliyat yapılmayan hastalarda diyaliz gerektiren böbrek hastalığı, zamanında müdahale edilmeyen hastalarda da üre yüksekliğine bağlı ölüm sebebi olduğu bildirildi.

Bursa'da faaliyet gösteren Doruk Tıp Merkezi doktorlarından Ali Sökmen, prostat büyümesinin zamanında müdahale edilmeyen hastalarda ölüme sebebiyet verdiğini açıkladı. Prostat teşhisi konulan hastalarda mutlaka cerrahi müdahalenin başlatılması gerektiğini belirten Dr. Sökmen, bunun için en uygun yöntemin 'kapalı ameliyat' ve 'lazer' tedavileri olduğunu ifade ederek, "Prostat büyümesi olan erkeklerde zaman içerisinde birçok ameliyat tekniği geliştirilmiş ve son yıllarda kapalı (endoskopik) yöntemlerle yapılan ameliyatlar açık ameliyatların yerini almıştır. Çünkü kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda herhangi bir kesi ve dikiş olmaz, hasta daha çabuk iyileşir-normal hayatına daha çabuk döner. Ayrıca hastalarda cinsel fonksiyonlarda bozulma ve idrar kaçırma ihtimali daha azdır. Açık ameliyatlarda ise prostata karından kesilerek ulaşılır, prostatın büyüyen dokusu çıkartılır. Kapsül yani kabuk kısmı kalır" dedi.

Reklam
Reklam

Tıbbın birçok alanında kullanılan laser cihazlarının prostat tedavisinde de kullanılmaya başlandığını söyleyen Sökmen, "Son yıllarda laser kullanımı, tıbbın birçok alanında yaygınlaşmıştır. Prostat ameliyatları da bunlardan biridir. Çeşitli laser cihazları, prostat ameliyatlarında denenerek kullanılmıştır. Bu gayeyle son kullanılmaya başlanan laser cihazı, greenlight (yeşil ışık) cihazıdır. Greenlight laser uygulamasında idrar yolu kamera ile izlenerek prostata ulaşılır ve fiber optik alıcı bir sistem içinden laser ışını uyarıları prostatın dokusuna yöneltilir. Çabuk ve nazik bir biçimde dokuyu kansız olarak buharlaştırır" diye konuştu.
Dr. Ali Sökmen, greenlight laser uygulamasının avantajları hakkında ise şunları söyledi:

"Özellikle operasyon süresinin veya kan kaybının çok önemli olduğu kal-damar sisteminden ameliyat olmuş olan veya by-passlı hastalar, kalp yetmezliği, diabet (şeker hastalığı), hipertansiyon (tansiyon yüksekliği), astım-kronik akciğer hastalığı olanlar, kanama eğilimi olan veya antikoagulan (kan sulandırıcı) kullanan hastalar, cerrahi girişimlerde yoğun bakım gerekliliği olan hastalar, yaş nedeniyle operasyon korkusu olanlar, cinsel aktivitesinin devam etmesini isteyen ve bu nedenle diğer operasyonları istemeyen hastalar için PVP yöntemi ideal bir sistemdir."

Reklam
Reklam

Dr. Sökmen, greenlight laser tedavisinin prostat kanseri riski olanlarda ya da kanser tespit edilen hastalarda uygulanamadığını sözlerine ekledi.